10-12-2017

Eet spinazie om de kans op dementie te verminderen

Het eten van groene bladgroenten, eieren en avocado’s, en ze doorspoelen met veel groene thee, is een van de beste manieren om de kans dat we op oudere leeftijd dementie krijgen te doen dalen.

Supergroenten

Spinazie en boerenkool zijn twee van de ‘supergroenten’ die – net als avocado’s en eieren – veel luteïne bevatten. Dit is een voedingsstof die helpt om de gezondheid van onze hersenen op peil te houden.

Een studie onder 60 volwassenen van respectievelijk 25 en 45 jaar toonde aan dat de mensen van middelbare leeftijd die dagelijks groene bladgroenten aten neurale responsen hadden die overeenkwamen met die van 25-jarigen.

Beginnen op middelbare leeftijd

Hoewel cognitieve achteruitgang wordt gezien als een probleem van ouderen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Illinois dat dit proces kan beginnen op middelbare leeftijd, en zelfs al bij dertigers. Het feit dat de oudere deelnemers die de groenten aten geen achteruitgang vertoonden in hun cognitieve vaardigheden, suggereert dat ze minder kans hebben op dementie op oudere leeftijd.

In een andere studie stelden onderzoekers vast dat groene thee ook een cognitieve achteruitgang kan afremmen of zelfs voorkomen. De thee bevat EGCG (epigallocatechine-3-gallaat), een bestanddeel dat insulineresistentie bestrijdt, een voorloper van diabetes en dementie.

Obesitas

‘De oude gewoonte om groene thee te drinken kan een goed alternatief zijn voor medicijnen als het gaat om het bestrijden van obesitas, insulineresistentie en geheugenproblemen,’ aldus onderzoeker Xuebo Liu van de Northwest A&F Universiteit in Yangling, China.

Bronnen:

Studie met betrekking tot groene bladgroenten: Frontiers in Aging Neuroscience
Studie met betrekking tot groene thee: The FASEB Journal
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws