10-12-2017

Eet spinazie om de kans op dementie te verminderen

Het eten van groene bladgroenten, eieren en avocado’s, en ze doorspoelen met veel groene thee, is een van de beste manieren om de kans dat we op oudere leeftijd dementie krijgen te doen dalen.

Supergroenten

Spinazie en boerenkool zijn twee van de ‘supergroenten’ die – net als avocado’s en eieren – veel luteïne bevatten. Dit is een voedingsstof die helpt om de gezondheid van onze hersenen op peil te houden.

Een studie onder 60 volwassenen van respectievelijk 25 en 45 jaar toonde aan dat de mensen van middelbare leeftijd die dagelijks groene bladgroenten aten neurale responsen hadden die overeenkwamen met die van 25-jarigen.

Beginnen op middelbare leeftijd

Hoewel cognitieve achteruitgang wordt gezien als een probleem van ouderen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Illinois dat dit proces kan beginnen op middelbare leeftijd, en zelfs al bij dertigers. Het feit dat de oudere deelnemers die de groenten aten geen achteruitgang vertoonden in hun cognitieve vaardigheden, suggereert dat ze minder kans hebben op dementie op oudere leeftijd.

In een andere studie stelden onderzoekers vast dat groene thee ook een cognitieve achteruitgang kan afremmen of zelfs voorkomen. De thee bevat EGCG (epigallocatechine-3-gallaat), een bestanddeel dat insulineresistentie bestrijdt, een voorloper van diabetes en dementie.

Obesitas

‘De oude gewoonte om groene thee te drinken kan een goed alternatief zijn voor medicijnen als het gaat om het bestrijden van obesitas, insulineresistentie en geheugenproblemen,’ aldus onderzoeker Xuebo Liu van de Northwest A&F Universiteit in Yangling, China.

Bronnen:

Studie met betrekking tot groene bladgroenten: Frontiers in Aging Neuroscience
Studie met betrekking tot groene thee: The FASEB Journal
 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.