20-09-2020

Eet minder, leef langer en oog jonger

Eet minder als je minder snel oud wilt worden. Een caloriearm dieet kan ook de levensduur verlengen en de kans verkleinen op een chronische, leeftijdsgerelateerde ziekte, zoals kanker en dementie.Verlaging van de calorie-inname met ongeveer 30 procent zou al deze voordelen kunnen opleveren, aldus wetenschappers van het Amerikaanse Gene Expression Laboratory van het Salk Institute.

Hoewel andere onderzoekers vergelijkbare gunstige effecten zagen, is het Salk-team een ​​van de eerste die de effecten van minder eten op cellulair niveau laat zien. Ongeveer 57 procent van de leeftijdsgebonden veranderingen in de celsamenstelling waren niet te zien tijdens het eten van minder calorieën.De cellen en genen die het meest door het dieet worden beïnvloed, helpen bij het onder controle houden van de vetstofwisseling, het immuunsysteem en ontstekingen, een veelvoorkomende reactie bij veel chronische ziekten, van hartproblemen tot diabetes en kanker. Vooral het aantal immuuncellen ‘nam drastisch toe’, zo zagen de onderzoekers.

De testen werden uitgevoerd op laboratoriumratten, die ofwel een standaarddieet kregen ofwel een dieet met ongeveer 30 procent minder calorieën. De leeftijd van de ratten was tussen 16 en 27 maanden, wat overeenkomt met mensen van 50 tot 70 jaar.

BRON:
Cell, 2020; 180: 984–1001.e22

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws