24-11-2023

Eet lokaal en seizoensgebonden

Lokaal geproduceerd eten krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht, vooral door de duidelijke voordelen met betrekking tot de huidige klimaatcrisis. Hierbij wordt er echter vaak vergeten dat eten volgens de seizoenen ook andere voordelen heeft.  

Lokaal geproduceerde voeding is altijd seizoensgebonden en dit heeft grote voordelen voor de gezondheid. Seizoenfruit en -groenten hebben namelijk precies die voedingsstoffen die ons lichaam in dat seizoen nodig heeft.1 Zo hebben we bijvoorbeeld in de winter veel vitamine C nodig, omdat dit ons immuunsysteem ondersteunt. En vitamine C is te vinden in groenten als broccoli, boerenkool en pompoen, echte wintergroenten! Hiernaast zijn seizoensgebonden ingrediënten altijd vers. Dit is belangrijk, omdat een product als het eenmaal geoogst is, naarmate het langer bewaard of vervoerd wordt steeds meer voedingswaarde verliest.

Onderzoekers uit de San Francisco Bay Area in de Verenigde Staten hebben geprobeerd dit te bevestigen met een studie.2 Ze keken hierbij naar de sociale, educatieve, maatschappelijke en voedzame effecten van zelf voedsel verbouwen in vergelijking met het kopen op markten. Hun onderzoek laat zien dat bij zowel markten als eigen tuinen de voedingswaarde vergelijkbaar hoog zijn, omdat er bij beide seizoensgebonden voeding wordt verkocht. De grote verschillen worden gevonden in educatie en sociale verbondenheid. Zo leert men in een moestuin of gemeenschapstuin hoe een product groeit en wat hiervoor nodig is. Hiernaast worden er in gemeenschapstuinen sociale contacten opgedaan en een gevoel van maatschappelijke betrokkenheid gecreëerd.

Deze resultaten laten zien dat lokale markten een goede manier zijn om gezonder en duurzamer te eten. Voor de sociale mensen onder ons: kweek je eigen eten in een gemeenschapstuin in samenwerking met anderen.2,3

Bronnen:

1 https://chantalorganics.co.nz/blog/healthy-eating-blog/the-benefits-of-eating-seasonally-winter-2/
2 DOI: 10.3389/fsufs.2020.534219
3 DOI: 10.3390/ijerph17010063

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws