16-07-2021

Eet jezelf relaxt en gelukkig

Goede voeding heeft niet alleen invloed op onze lichamelijke gezondheid, maar ook op ons psychisch welbevinden. Verschillende voedingsstoffen kunnen ondersteunen bij stress en angsten, zoals omega 3-vetzuren en magnesium.

In een uitgebreide review hebben wetenschappers gekeken naar de invloed van gezonde voeding en verschillende voedingsstoffen op het psychisch welbevinden. Ze hebben daarbij de focus gelegd op mentale problemen die veel voorkomen, namelijk stress en angsten. Stress leidt tot een verhoogde afgifte van het stresshormoon cortisol. Als dit langdurig plaatsvindt, kan het leiden tot een verhoogde afgifte van vrije radicalen en een verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam. Het consumeren van veel ongezonde vetten versnelt dit proces.

Onderzoek laat zien dat de inzet van magnesium en omega 3-vetzuren, met name DHA, zinvol is tijdens stressvolle periodes. Gebruik van de voedingsstoffen leidt tot ontstekingsremming en de deelnemers voelden zich minder gestrest. Een studie laat zien dat een combinatie van foliumzuur en magnesium mogelijk beter werkt dan gebruik van alleen magnesium. De omega 3-vetzuren EPA en DHA, evenals magnesium, kunnen ook helpen bij angststoornissen. De wetenschappers geven daarnaast aan dat inname van voldoende vitamine E tijdens de zwangerschap angstig gedrag bij kinderen op latere leeftijd kan voorkomen.

De belangrijkste bron voor omega 3-vetzuren is vette vis. Gezonde mensen wordt aangeraden 1-2 keer in de week vette vis te eten. Als er sprake is van ziekte is mogelijk meer nodig. Magnesium komt vooral voor in groene bladgroenten en noten. Omdat de bodem steeds armer wordt aan magnesium, zit er ook steeds minder magnesium in de voeding waardoor een tekort makkelijker ontstaat. Gebruik van een magnesiumsupplement is dan ook raadzaam. De wetenschappers concluderen dat een gezond voedingspatroon en specifieke voedingsstoffen kunnen bijdragen aan de psychisch gezondheid via beïnvloeding van het immuunsysteem, de darmflora, de ontgiftingscapaciteit van het lichaam en herstel van het zenuwstelsel.

Bron: Front. Nutr. 2021

 

Maak kennis met Medisch Dossier

Proefabonnement

  • 3 Nummers voor € 15
  • Toegang tot het online archief
  • Stopt automatisch

Sluit een proefabonnement af >>

 

Gratis opties

Liever even gebruikmaken van de gratis opties? We hebben je er graag bij:

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws