08-09-2022

Eet je geen vis? Dan zijn walnoten een gezonde vervanger

Goed nieuws voor vegetariërs: walnoten en lijnzaad zijn de ‘nieuwe vissen’. Ze leveren een hoog gehalte aan hartgezondheidsbevorderende omega 3-vetzuren.

Ze bevatten alfa-linoleenzuur (ALA), de plantaardige vorm van omega 3. ALA heeft een vergelijkbaar gunstig effect op het hart, waardoor het risico op hart- en vaatziekten en dodelijke hartaanvallen met respectievelijk 10 en 20 procent wordt verlaagd.

Volgens onderzoekers van de Amerikaanse Penn State Universiteit is ALA een prima vervanging voor mensen die geen vette vis eten, zoals zalm of haring, omdat ze vegetariër zijn of zich zorgen maken over het kwikgehalte.

Ook mensen die wel vis eten, krijgen via de inname van ALA een extra boost, voegen ze eraan toe.

De onderzoekers beoordeelden eerder gepubliceerde onderzoeken waarin werd gekeken naar de impact van ALA op risicofactoren zoals bloeddruk en ontsteking. Ze ontdekten dat de waarden van biomarkers voor een slechte cardiovasculaire gezondheid lager waren bij mensen met hogere niveaus van ALA in hun bloed.

De dagelijkse consumptie van ALA dient voor een vrouw ongeveer 1,1 gram te zijn en voor een man 1,6 gram, wat overeenkomt met ongeveer 15 gram walnoten per dag.

Bron: Adv Nutr, 2022 16 februari; nmac016

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws