11-10-2023

Eenzaam? bezoek een sportwedstrijd

Om de schadelijke effecten van eenzaamheid tegen te gaan, worden mensen aangemoedigd lid te worden van sociale groepen, zoals de plaatselijke toneelvereniging. Voor sociaal minder bekwame en introverte personen is er een andere manier om onder de mensen te zijn: naar een sportevenement gaan. Je tussen de mensen begeven – bij welk sportevenement dan ook – verhoogt de levenstevredenheid en verlaagt gevoelens van eenzaamheid, twee graadmeters van algemeen welzijn en gezondheid.

Een wedstrijd of evenement bijwonen geeft een even grote oppepper als het hebben van een baan, aldus onderzoekers van de Britse Anglia Ruskin University. Ze volgden 7.249 mensen die zich hadden aangemeld voor de ‘Taking Part’-enquête. De bezochte evenementen varieerden van lokale schoolsporten tot Eredivisie-voetbalwedstrijden. Het bijwonen van een sportevenement ‘biedt veel mogelijkheden voor sociale interactie en dit helpt om groepsidentiteit en verbondenheid te smeden, wat op zijn beurt eenzaamheid vermindert en het welzijnsniveau verhoogt’, zegt Helen Keyes, een van de onderzoekers.

Bron:
Front Public Health, 2023; doi: 10.3389/fpubh.2022.989706

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws