07-06-2018

Een verkeerd griepvaccin bood kwetsbare ouderen weinig bescherming

Engelse gezondheidsinstanties geven toe dat zij voor de winter van 2016 op 2017 het verkeerde griepvaccin uitkozen. Gevaccineerde mensen waren niet beschermd tegen een virusstam die veel infecties veroorzaakte.

De Engelse volksgezondheidsinstantie stuurde een brief naar alle huisartsen om te waarschuwen dat zij een groot aantal gevallen van griep konden verwachten, zelfs bij mensen die gevaccineerd waren. ‘Het is mogelijk dat gevaccineerde mensen, zowel medewerkers als patiënten, de griep zullen krijgen,’ stond in de brief.

De meeste nieuwe griepgevallen in het Verenigd Koninkrijk werden veroorzaakt door een specifieke stam van het influenzavirustype B, waartegen het vaccin niet beschermde. De Britse gezondheidsinstanties kozen afgelopen jaar voor een drievoudige vaccinatie, een goedkopere variant, die bedoeld is om mensen te beschermen tegen een type van influenza B en twee typen van influenza A. Maar de meeste griepgevallen in de winter van 2016-2017 waren van de Yamagata-lijn van het type B, waartegen het vaccin niet beschermde.

Zelfs wanneer gezondheidsinstanties hun werk goed deden, was het vaccin niet erg effectief. In 2016 beschermde het vaccin slechts 41 procent van de mensen jonger dan 65 jaar, maar bood het geen enkele bescherming tegen het virus bij mensen van 65 jaar en ouder, de groep die het het meest nodig heeft.

De inefficiëntie van het vaccin had veel te maken met de manier waarop het werd geproduceerd. De productie begint met het injecteren van een griepvirus in een kippenei. Daar ondergaat het virus een aantal veranderingen om te kunnen overleven in de nieuwe omgeving. Deze aanpassing betekende dat het vaccin bij veel oudere mensen geen effect meer had, hebben onderzoekers van het Scripps Onderzoeksinstituut ontdekt.

Bron:The Times, January 4, 2018; PLoS Pathogen, 2017; 13: e1006682

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws