06-02-2017

Een stevige wandeling voor een langer leven

Een stevige wandeling voor een langer leven
Lichaamsbeweging is gezond, maar hoeveel hebt u precies nodig als u boven de 60 bent? Slechts een kwartier per dag matig intensieve beweging – zoals een stevige wandeling – is al voldoende om als oudere gezond te blijvan en de kans op een vroegtijdige dood te verminderen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Het is goed haalbaar en levert voor uw gezondheid net zoveel voordeel op als het huidige advies om dagelijks 21 minuten matig intensief te bewegen, of 150 minuten per week.
Momenteel slaagt nog niet de helft van de ouderen erin om het advies uit te voeren, aldus onderzoekers van het Franse Universiteitsziekenhuis van Saint-Étienne. Daarom wilden ze precies weten hoeveel de zestigplussers moeten doen om hun kans op ernstige chronische ziekten en een vroegtijdige dood te verminderen.
Ze volgden twaalf jaar lang een groep van ruim duizend mensen en keken naar hoeveel ze aan beweging deden. Ze ontdekten dat het risico op overlijden daalde naarmate de hoeveelheid lichaamsbeweging steeg. Degenen die het meest bewogen hadden 35 procent minder kans vroegtijdig te overlijden. Degenen die minder actief waren, hadden slechts 22 procent minder kans vroegtijdig te overlijden.
De onderzoekers schatten de optimale hoeveelheid matig intensieve beweging op ongeveer een kwartier per dag, of 105 minuten per week. Dit bereikt u al met een stevige wandeling.
Bron: Proceedings of the European Society of Cardiology’s Euro-Prevent conference, 14 juni 2016
 

Uit dezelfde categorie

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Vijf minuten wandelen kan je hart gezond houden

Elk half uur achter je computerscherm vandaan komen voor een wandeling van vijf minuten kan helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan; ze verlagen de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk,...

Het laatste nieuws