08-01-2018

Een kop koffie kan drie maanden aan uw leven toevoegen

Een dagelijkse kop koffie kan bijdragen aan een iets langer leven. De beschermende effecten van de drank voegen gemiddeld drie maanden aan het leven van een man toe, en nog een extra maand aan dat van een vrouw.

Als u 16 jaar lang dagelijks een kop koffie van 240 ml drinkt, daalt het risico op een vroegtijdige dood met 12 procent, en als u dagelijks drie van zulke koppen drinkt, is dat zelfs 18 procent. Dat hebben onderzoekers van het Imperial College in Londen berekend.

Andere leefstijlfactoren spelen mee

Hoewel ze niet met zekerheid kunnen aantonen dat koffie de levensduur verlengt – er spelen te veel andere leefstijlfactoren mee om dat vast te stellen – zeggen ze dat koffie goed is voor de gezondheid: het vermindert insulineresistentie en ontstekingen en verbetert de werking van de lever. Andere studies hebben aangetoond dat bepaalde stoffen in koffie, waaronder antioxidanten, bescherming kunnen bieden tegen bepaalde soorten kanker en tegen hartziekte.

Dit onderzoek nam de leefstijl en gewoonten van 521.330 mensen uit tien Europese landen onder de loep. In de 16 jaar dat het onderzoek duurde, overleden 41.693 deelnemers, maar er overleden minder mensen onder de koffiedrinkers, en nog minder onder degenen die drie koppen koffie per dag dronken. De koffiedrinkers overleden minder vaak aan spijsverteringsproblemen, vaatziekten en beroertes.

Bron: Ann Intern Med, 2017; 167(4): 236-247
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws