Een goed gesprek soms net zo effectief als medicatie bij depressie

Mensen met een ernstige depressie kunnen net zoveel baat hebben bij praten over het probleem als bij een krachtig antidepressivum.

Na vijf jaar konden mensen die cognitieve gedragstherapie (CGT) – een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie – hadden gehad, er net zo goed mee omgaan als degenen die antidepressiva hadden geslikt.

De medicijnen zijn zeker goedkoper, in ieder geval in eerste instantie. Maar als de kosten voor wisseling van medicijnen, bijwerkingen of terugval worden meegerekend, dan is er volgens onderzoekers van de University of Michigan nauwelijks verschil tussen de twee behandelwijzen. Gebaseerd op de onderzoeksresultaten zagen zij bij mensen die CGT hadden gehad net zoveel verbetering als bij de mensen die medicijnen hadden geslikt – en uit een enquête bleek dat de meeste mensen met depressie liever CGT of een andere medicijn loze behandeling krijgen.

Het probleem is dat slechts een kwart van hen daar ooit de kans voor krijgt. De kosten van CGT zijn in het begin wel hoger en er zijn niet genoeg therapeuten om alle mensen te kunnen behandelen. Maar als verzekeraars zouden inzien dat er uiteindelijk niet veel verschil is tussen de twee benaderingen, zowel wat de kosten als het resultaat betreft, dan kan er misschien meer financiering komen voor de praattherapie, aldus de onderzoekers.

Ann Int Med, 2019 Oct 29

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.