Een goed gesprek soms net zo effectief als medicatie bij depressie

Mensen met een ernstige depressie kunnen net zoveel baat hebben bij praten over het probleem als bij een krachtig antidepressivum.

Na vijf jaar konden mensen die cognitieve gedragstherapie (CGT) – een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie – hadden gehad, er net zo goed mee omgaan als degenen die antidepressiva hadden geslikt.

De medicijnen zijn zeker goedkoper, in ieder geval in eerste instantie. Maar als de kosten voor wisseling van medicijnen, bijwerkingen of terugval worden meegerekend, dan is er volgens onderzoekers van de University of Michigan nauwelijks verschil tussen de twee behandelwijzen. Gebaseerd op de onderzoeksresultaten zagen zij bij mensen die CGT hadden gehad net zoveel verbetering als bij de mensen die medicijnen hadden geslikt – en uit een enquête bleek dat de meeste mensen met depressie liever CGT of een andere medicijn loze behandeling krijgen.

Het probleem is dat slechts een kwart van hen daar ooit de kans voor krijgt. De kosten van CGT zijn in het begin wel hoger en er zijn niet genoeg therapeuten om alle mensen te kunnen behandelen. Maar als verzekeraars zouden inzien dat er uiteindelijk niet veel verschil is tussen de twee benaderingen, zowel wat de kosten als het resultaat betreft, dan kan er misschien meer financiering komen voor de praattherapie, aldus de onderzoekers.

Ann Int Med, 2019 Oct 29

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...