Een goed gesprek soms net zo effectief als medicatie bij depressie

Mensen met een ernstige depressie kunnen net zoveel baat hebben bij praten over het probleem als bij een krachtig antidepressivum.

Na vijf jaar konden mensen die cognitieve gedragstherapie (CGT) – een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie – hadden gehad, er net zo goed mee omgaan als degenen die antidepressiva hadden geslikt.

De medicijnen zijn zeker goedkoper, in ieder geval in eerste instantie. Maar als de kosten voor wisseling van medicijnen, bijwerkingen of terugval worden meegerekend, dan is er volgens onderzoekers van de University of Michigan nauwelijks verschil tussen de twee behandelwijzen. Gebaseerd op de onderzoeksresultaten zagen zij bij mensen die CGT hadden gehad net zoveel verbetering als bij de mensen die medicijnen hadden geslikt – en uit een enquête bleek dat de meeste mensen met depressie liever CGT of een andere medicijn loze behandeling krijgen.

Het probleem is dat slechts een kwart van hen daar ooit de kans voor krijgt. De kosten van CGT zijn in het begin wel hoger en er zijn niet genoeg therapeuten om alle mensen te kunnen behandelen. Maar als verzekeraars zouden inzien dat er uiteindelijk niet veel verschil is tussen de twee benaderingen, zowel wat de kosten als het resultaat betreft, dan kan er misschien meer financiering komen voor de praattherapie, aldus de onderzoekers.

Ann Int Med, 2019 Oct 29

Uit dezelfde categorie

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws