Een gezonde darm kan zelfs helpen bij cholera

Gezonde darmen kunnen zelfs cholera helpen tegengaan, een van de dodelijkste ziekten ter wereld, die binnen enkele uren na infectie tot de dood leidt als ze niet wordt behandeld.

Eén bacterie in het darmmicrobioom – het geheel van micro-organismen in de darm – schakelt de cholerabacterie (Vibrio cholerae) uit en voorkomt dat deze zich naar de darmen verspreidt. De bacterie, Blautia obeum, produceert een enzym dat galzouten afbreekt en het signaalsysteem verstoort dat de cholerabacteriën aanzet tot actie.

Onderzoekers van de universiteit van California ontdekten dat de niveaus van B. obeum in de darm niet alleen de mate van hevigheid (virulentie) van de ziekte bij dorpsbewoners in Bangladesh bepaalden, maar ook of ze het überhaupt kregen, ook al hadden ze hetzelfde vervuilde water gedronken.

Momenteel worden de omgevings- en voedingsfactoren onderzocht die kunnen zorgen voor toename van het aantal B. obeum in de darmen.

Cholera is een infectieziekte, veroorzaakt door de via water overgedragen cholerabacterie. Het veroorzaakt een extreme vorm van waterige diarree, wat kan leiden tot levensbedreigende uitdroging. Elk jaar zijn er wereldwijd tot 4 miljoen besmettingen, met 143.000 doden tot gevolg.

Bron: Cell 2020; 181: 1533

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws