27-03-2022

Een gezond voedingspatroon halveert het risico op hart- en vaatziekten

Veel fruit en groenten eten kan leiden tot halvering van het risico op hartaandoeningen, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Mensen met de gezondste voedingspatronen – met onder meer fruit, groenten, vis en noten, terwijl bewerkte voedingsmiddelen worden uitgesloten – hadden volgens onderzoekers 52 procent minder kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Hoewel de strategie voor alle leeftijden werkt, lijken jongeren die tegen de tijd dat ze 30 zijn beginnen met een gezond dieet en postmenopauzale vrouwen de meeste bescherming te krijgen.

Het belang van een gezond voedingspatroon is duidelijk aangetoond in twee grote onderzoeken die het verband tussen ‘plantaardig’ eten en de hartgezondheid onderzochten. In één daarvan werden bijna 5.000 jongvolwassenen 32 jaar gevolgd en in die tijd kregen 289 van hen een hartaandoening. Degenen die aan het begin van het onderzoek het gezondste voedingspatroon hadden, liepen het minste risico op hartaandoeningen. En het is bemoedigend dat degenen die vóór hun 50e gezonder gingen eten, hun risico op verdere ziekte met 61 procent verminderden.

Een soortgelijk beeld werd gezien in een afzonderlijke studie onder 123.000 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. Degenen die gezond aten, hadden 17 procent minder kans op hartfalen en 14 procent minder kans op coronaire hartziekte.

Bron: J Am Heart Assoc, 2021; 10: e020718 (jongvolwassenen); J Am Heart Assoc, 2021; 10: e021515 (postmenopausale vrouwen)

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws