27-03-2022

Een gezond voedingspatroon halveert het risico op hart- en vaatziekten

Veel fruit en groenten eten kan leiden tot halvering van het risico op hartaandoeningen, waaronder hartaanvallen en beroertes.

Mensen met de gezondste voedingspatronen – met onder meer fruit, groenten, vis en noten, terwijl bewerkte voedingsmiddelen worden uitgesloten – hadden volgens onderzoekers 52 procent minder kans op het ontwikkelen van hartaandoeningen. Hoewel de strategie voor alle leeftijden werkt, lijken jongeren die tegen de tijd dat ze 30 zijn beginnen met een gezond dieet en postmenopauzale vrouwen de meeste bescherming te krijgen.

Het belang van een gezond voedingspatroon is duidelijk aangetoond in twee grote onderzoeken die het verband tussen ‘plantaardig’ eten en de hartgezondheid onderzochten. In één daarvan werden bijna 5.000 jongvolwassenen 32 jaar gevolgd en in die tijd kregen 289 van hen een hartaandoening. Degenen die aan het begin van het onderzoek het gezondste voedingspatroon hadden, liepen het minste risico op hartaandoeningen. En het is bemoedigend dat degenen die vóór hun 50e gezonder gingen eten, hun risico op verdere ziekte met 61 procent verminderden.

Een soortgelijk beeld werd gezien in een afzonderlijke studie onder 123.000 postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 50 tot 79 jaar. Degenen die gezond aten, hadden 17 procent minder kans op hartfalen en 14 procent minder kans op coronaire hartziekte.

Bron: J Am Heart Assoc, 2021; 10: e020718 (jongvolwassenen); J Am Heart Assoc, 2021; 10: e021515 (postmenopausale vrouwen)

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.