28-02-2020

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Adriana Madzharov, een sensorische marketingonderzoeker aan het Stevens Institute of Technology in de Verenigde Staten, heeft in een reeks experimenten aangetoond dat wanneer mensen met een hoge mate van zelfbeheersing voedsel rechtstreeks aanraken ze dit niet alleen lekkerder vinden, maar dat ze ook meer eten. 

Madzharov ontdekte dat deelnemers die zeiden dat ze verleidelijke voedingsmiddelen prima kunnen weerstaan, een kaasblokje als smakelijker beoordeelden en er onwillekeurig meer namen wanneer zij het met hun handen konden aanraken. Madzharov meent dat dit effect ontstaat, omdat een aanraking de zintuiglijke ervaring van gedisciplineerde eters verbetert. Deze bevinding gold niet voor personen die weinig zelfbeheersing kenden in hun voedselconsumptie. Ook toen Madzharov het denken van de deelnemers over zelfbeheersing, doelen en voedselconsumptie manipuleerde, bleven de uitkomsten gelijk.  

Dit is de eerste keer dat de directe aanraking van voedsel is geëvalueerd om te zien hoe mensen voedsel ervaren en hoe dit mogelijk inzetbaar is voor marketingdoeleinden. Deze kennis kan natuurlijk ook gebruikt worden om niet voor reclameboodschappen te vallen.

Junkfood en het effect op de hersenen

Er is ook een eerste bewijs dat we onze lekkere trek soms simpelweg niet kunnen voorkomen. Australische onderzoekers ontdekten dat jonge en gezonde vrijwilligers slechter op geheugentests scoorden na een week van overvloedig en ongezond eten. Eerder onderzoek met dieren toonde al aan waarmee dit te maken heeft: vet- en suikerrijk voedsel heeft een effect op de hippocampus. Dit voedsel doet niet alleen afbreuk aan het geheugen, maar het lijkt ook rechtstreeks invloed te hebben op ons vermogen om onze eetlust te controleren.

Aan de studie deden meer dan honderd jonge en gezonde deelnemers mee. De deelnemers aan de junkfoodgroep kregen de opdracht om minstens vier keer per week twee Belgische wafels te eten en minstens twee keer per week twee fastfoodmaaltijden. Drie weken na de testen waren de verschillen tussen beide groepen overigens weer verdwenen.

Hoewel de uitkomsten kunnen wijzen op een kortstondig verminderde functie van de hippocampus door junkfood, erkennen de onderzoekers dat er mogelijk ook andere verklaringen zijn. Hiervoor is nader onderzoek nodig.

Bron: Royal Society. 2020 Feb;7(2)

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws