Een gemiddelde rusthartslag bestaat niet

Horloges en apps die constant elk aspect van onze gezondheid bijhouden, geven ook de hartslag in rust door. Dit wordt gezien als belangrijke aanwijzing voor onze algehele gezondheid, maar een nieuw onderzoek wijst uit dat we er bijna niets uit kunnen opmaken.

Om te beginnen is er niet zoiets als een typische hartslag in rust. Het kan per persoon wel 70 slagen per minuut verschillen, aldus onderzoekers van het Amerikaanse Scripps Research Translational Institute.

En dat is niet alles. Onze hartslag kan per seizoen variëren – hij is meestal hoger in januari en lager in juli – en hij kan zelfs in korte tijd al met 10 slagen of meer veranderen. Maar het grootst waren de onderlinge verschillen tussen mensen, zoals de onderzoekers ontdekten toen ze de gegevens van polsmonitors van 93.000 mensen over 320 dagen analyseerden. Soms was het verschil in rusthartslag wel 70 slagen per minuut en de onderzoekers weten niet waarom. Factoren als leeftijd, geslacht, BMI en slaappatronen konden bij elkaar niet meer dan 10 procent van de variatie verklaren.

PLoS One, 2020; 15: e0227709

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws