27-03-2022

Een elektrische tandenborstel is niet nodig, zeggen onderzoekers

Doe geen moeite om te flossen. En trouwens, een elektrische tandenborstel gebruiken is ook niet nodig. Onderzoekers beweren dat er geen bewijs is dat je hiermee je tanden en tandvlees gezond houdt.

In plaats daarvan volstaat het gebruik van een ​​gewone tandenborstel, interdentale ragers, een waterflosser en mondspoelingen met etherische olie om cariës (gaatjes) en terugtrekkend tandvlees op afstand te houden.

De rest is meer fictie dan feit. Ze kunnen in de schappen bij de drogist blijven liggen, totdat hun werking is bewezen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Buffalo.

Elke dag je tanden poetsen is de hoeksteen van de mondgezondheid, die helpt tandplak onder controle te houden. Maar je kunt dat bereiken met een gewone tandenborstel; een elektrische versie heeft geen enkel extra voordeel, zeggen de onderzoekers.

Ook bewezen werkzaam zijn interdentale ragers, waterflossers zoals de Waterpik en mondspoelingen met CHX (chloorhexidinegluconaat), CPC (cetylpyridiniumchloride) of essentiële oliën.

Tandenstokers zijn ook handig om de gezondheid van het tandvlees bij te houden; zachtjes prikken in het tandvlees voor tekenen van bloeding kan helpen bij het opsporen van tandvleesaandoeningen.

En hoewel flossen de verspreiding van tandvleesaandoeningen niet lijkt te verminderen, heeft het wel enkele voordelen. ‘Flossen helpt bij het verwijderen van interdentale tandplak bij mensen met een krappe ruimte tussen hun tanden”, zegt Frank Scannapieco, een van de onderzoekers.

Bron: J Int Acad Parodontol, 2021; 23(4): 350-67

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws