07-06-2018

Een derde van de diabetici stopt met geneesmiddel vanwege ernstige bijwerkingen

De bijwerkingen van ‘s werelds meest voorgeschreven middel tegen diabetes zijn zo ernstig dat ongeveer een derde van de patiënten stopt met het innemen ervan, zo blijkt uit een recente studie.

Metformine (merknaam o.a. Glucophage) is ontwikkeld voor het behandelen van diabetes type 2, maar het veroorzaakt vaak een scala aan maagdarmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en braken.

Als gevolg daarvan stopt ongeveer een derde van de patiënten met de medicatie zonder dit aan hun arts te vertellen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Surrey.

Diabetici stoppen ook met andere geneesmiddelen, zij het niet in deze mate. Ongeveer 23 procent stopte met het gebruik van een van de sulfonylurea, zoals gliclazide, die tot een plotselinge daling in het bloedsuikergehalte kunnen leiden met duizeligheid en flauwvallen voor gevolg; en 20 procent stopte met pioglitazon (merknaam Actos), een middel dat bijwerkingen heeft als botpijn, oogproblemen, een laag bloedsuikergehalte en zelfs fatale leveraandoeningen.

Dit stoppen met medicatie zou kunnen betekenen dat veel diabetici weinig doen om hun ziekte te bestrijden, althans als ze hun dieet niet aanpassen.
‘We weten al lang dat veel van de medicijnen die voorgeschreven worden tegen chronische ziekten nooit ingenomen worden,’ stelt hoofdonderzoeker Andy McGovern.

McGovern en zijn team analyseerden hoe 1,6 miljoen diabetici omgingen met hun medicatie door klinische trials en studies te bestuderen.

Bron: Diabetes Obes Metab, Nov 14, 2017
 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...