20-12-2015

Een dankbaar hart is gezonder

Dankbaarheid voor de mensen en dingen in ons leven geeft onze gezondheid een enorme oppepper. Als we dankbaar zijn, zijn we opgewekter, slapen we beter, zijn we minder moe en hebben we minder kans op hart- en vaatziekten.
Het vermindert zelfs de kans op een tweede hartinfarct bij iemand die in het verleden al een hartaandoening heeft gehad, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Diego.
Dankbaarheid vermindert het aantal biomarkers voor ontsteking, die niet alleen verband houden met de gezondheid van ons hart, maar met een heleboel andere chronische aandoeningen.
De onderzoekers keken naar de invloed van spirituele overtuigingen en dankbaarheid bij een groep van 186 mannen en vrouwen die de diagnose hartfalen (een verminderde hartfunctie) hadden en die al schade aan hun hart hadden door een hartinfarct.
Tijdens de acht weken van het onderzoek hielden de deelnemers een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij, waarin ze de dingen opschreven waarvoor ze dankbaar waren. In die acht weken daalde de hoeveelheid biomarkers voor ontstekingen bij de deelnemers, waardoor de kans op een tweede hartinfarct ook daalde. Daarnaast meldden ze een reeks andere veranderingen die hun gezondheid ten goede kwamen: beter slapen, betere stemming en minder vermoeidheid.
Dankbaarheid, zeggen de onderzoekers, maakt deel uit van iemands totale levensinstelling, die bij dankbare mensen positiever en meestal spiritueel is.
Bron: Spirituality in Clinical Practice, 2015; 2(1): 5

 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws