07-02-2019

Een dagelijkse portie aardbeien bestrijdt de symptomen van IBD

Een dagelijkse portie aardbeien kan enkele van de meest ernstige symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBD), zoals diarree en vermoeidheid, verminderen.

De populaire vrucht vermindert ontstekingsreacties in de dikke darm en zorgt ervoor dat er meer ‘goede’ bacteriën in de darm terechtkomen. Dit proces onderdrukt op zijn beurt andere veelvoorkomende IBD-symptomen, zoals gewichtsverlies, bloed in de ontlasting en diarree.

IBD is een overkoepelende term voor een reeks darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die ongeveer 3 miljoen Amerikanen treft.

Extract of de hele vrucht

Van een suiker- en vetrijk dieet wordt vaak gezegd dat het IBD triggert, maar onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts stellen dat het simpelweg toevoegen van een portie aardbeien aan uw dagelijks dieet de meest ernstige symptomen van de aandoening kan bestrijden. Eerdere studies vonden geen positieve resultaten, maar dan ging het om extracten en combinaties in plaats van de hele vrucht, zoals de Amerikaanse onderzoekers hebben onderzocht.

‘Wanneer alleen de gedestilleerde stoffen onderzocht worden, ontbreken een heleboel andere belangrijke bestanddelen in de vruchten, zoals voedingsvezels, en fenolische stoffen die niet kunnen worden geëxtraheerd,’ zei hoofdonderzoeker Hang Xiao.

Tot nu toe gaat het alleen om studies met laboratoriummuizen, maar de onderzoekers hebben goede hoop dat het fruit dezelfde positieve effecten zal hebben bij mensen die lijden aan IBD.

Bron: 256th National Meeting & Exposition of the American Chemical Society, Boston, MA, 20 augustus 2018
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws