Een achillespeesruptuur is een ernstig en steeds vaker voorkomend letsel. In het Verenigd Koninkrijk overkomt het jaarlijks meer dan 11.000 mensen, zowel sporters als niet-sporters. Sommige patiënten worden geopereerd, bij anderen worden de voet en enkel geïmmobiliseerd door gips.
In een onderzoek aan de Universiteit van Warwick uit 2009 verdiepten onderzoekers zich al in het effect van gips en wandelschoenen op wandelpatronen en het hervatten van activiteiten na een achillespeesruptuur. Duidelijk was dat patiënten die onmiddellijk gewicht dragen in een wandelschoen eerder herstellen. Omdat er vragen bleven over de veiligheid, met name het risico op opnieuw scheuren van de pees, werd de brace geen standaard behandelmethode.
UKSTAR-studie
In een nieuw onderzoek, de UKSTAR-studie stond de brace opnieuw centraal. Aan dit onderzoek deden 540 deelnemers uit 39 Britse ziekenhuizen mee. De patiënten kregen na een achillespeesruptuur willekeurig een functionele brace of gips. Het doel van het onderzoek was om beide behandelingen te vergelijken.
De onderzoekers vonden geen verschil tussen het herstel met een brace of na een immobilisatie met gips. Ook het risico op complicaties, zoals het opnieuw scheuren van de pees, bleef hetzelfde.
Door dit onderzoek blijkt onmiddellijke mobilisatie in een brace een veilig alternatief voor gips. Het onderzoek vormt daarmee een doorbraak voor sporters met een gescheurde achillespees, aldus de onderzoekers.