05-08-2019

Een appel per dag

‘An apple a day keeps the doctor away’ (vrij vertaald: vermijd doktersbezoek door dagelijks een appel te eten) is een oud Engels gezegde. Oostenrijkse onderzoekers hebben onderzocht of deze uitspraak ook ergens op is gebaseerd.

Ja, zeggen de wetenschappers, maar zeker niet alle appels zijn even gezond voor ons microbioom. Het microbioom is een massa goede bacteriën die onder meer in onze darmen, mond en neus leven.

Biologische appel

Een appel bevat vitamine C, vitamine B-complex, natuurlijke antioxidanten en verschillende mineralen. Tegelijkertijd is een appel een bron van meer dan 100 miljoen bacteriën.
De onderzoekers hebben de gewone appels die in supermarkten te koop zijn, vergeleken met biologische appels. Het gezondst blijkt, niet geheel onverwacht, de biologische appel. Deze zouden meer ‘goede’ bacteriën bevatten, zoals de probiotische bacterie Lactobacilli, dan de niet-biologische varianten. Ook kennen de biologische appels een grotere diversiteit aan bacteriën waardoor de samenstelling van de bacteriën meer in balans is.

Supermarktappels

Reguliere appels zijn vaak meer blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Op deze appels troffen de onderzoekers onder meer de bacterie Escherichia-Shigella aan. Deze bacterie kan buikkramp en diarree veroorzaken.
Volgens de onderzoekers moet de mate waarin de bacteriële diversiteit op verse producten ons microbioom verstoren of juist in balans houden nog verder onderzocht worden. Mocht blijken dat de onderlinge verschillen aanmerkelijk zijn, kan mogelijk informatie over de bacteriële samenstelling van vers fruit op de etiketten geplaatst worden, zo suggereert senioronderzoeker Prof. Gabriele Berg.

Front. Microbiol., 24 July 2019

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws