10-01-2019

Een achtergehouden review ‘bewijst dat homeopathie werkt’

Gezondheidsgroeperingen voeren campagne voor het vrijgeven van een achtergehouden wetenschappelijk rapport dat bewijst dat homeopathie werkt bij tal van gezondheidsproblemen.

Het rapport werd nooit gepubliceerd en vervangen door een nieuwe overzichtsstudie die tot de conclusie leidde dat homeopathie niet effectief was en dat de eventuele voordelen uitsluitend te wijten waren aan het placebo-effect.

‘Er zijn geen aandoeningen waarvoor betrouwbaar bewijs is gevonden dat homeopathie effectief is,’ concludeerde de National Health and Medical Research Council (NHMRC) in een tweede review, die in 2015 werd gepubliceerd.

Een eerste overzichtsstudie, in opdracht van dezelfde gezondheidsraad in 2012, was juist gunstig voor de homeopathie. Het evaluatieproces voor de eerste beoordeling was wetenschappelijk en gedegen, volgens Fred Mendelsohn, een lid van de NHMRC-commissie van experts die toezicht hield op de procedure.

‘Ik ben onder de indruk van de striktheid, grondigheid en systematische benadering van deze overzichtsstudie. Er is veel hoogwaardig onderzoek in deze analyse verwerkt en de resultaten worden op een systematische, onpartijdige en overtuigende manier gepresenteerd,’ zei hij.

De eerste review werd uitgevoerd door onderzoekers van een Australische universiteit, maar een consulting bedrijf, OptumInsight, kreeg de opdracht om de tweede overzichtsstudie uit te voeren. De wetenschappelijke lat werd daarbij veel hoger gelegd, met criteria waaraan zelfs geneesmiddelentrials niet hoeven te voldoen.

De NHMRC besloot dat alleen studies met ten minste 150 mensen meegenomen werden, terwijl de onderzoeksgroep regelmatig studies uitvoert met minder deelnemers. Zo werden 171 onderzoeken die aantoonden dat homeopathie effectief was, buiten beschouwing gelaten. De tweede review betrof slechts vijf studies die aan deze strengere eisen voldeden en allemaal tot de conclusie kwamen dat homeopathie niet effectief was.

Een groep van homeopaten in Australië pleit voor een onafhankelijke beoordeling en wil dat de NHMRC opmerkingen over vermeend wetenschappelijk wangedrag, procedurefouten, vooringenomenheid en belangenverstrengeling verantwoordt. En de resultaten van de eerste review dienen dringend gepubliceerd te worden.

Petitie: releasethefirstreport.com
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.