Echo vervangt mammografie?

Recent voerden drie ziekenhuizen, Het Radboudumb in Nijmegen, het St. Antonius in Nieuwegein en het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, een onderzoek uit naar het gebruik van echografisch onderzoek bij het onderzoek naar borstkanker. [1] De resultaten tonen dat de mammogram mogelijk kan worden vervangen door een echo.

Een mammografie is een radiografische afbeelding (röntgenfoto) van de borst [2] Een mammografie screent de hele borst (vet-, bind- en klierweefsel) en helpt zo bij het opsporen van afwijkingen. Om een tweedimensionale afbeelding van het borstweefsel te krijgen, wordt het botweefsel platgedrukt: iets wat als (zeer) pijnlijk kan worden ervaren. Een mammografisch onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en is momenteel de richtlijn bij borstkankeronderzoek.

Jaarlijks komen er zo’n 70.000 vrouwen in het ziekenhuis met een zwelling of knobbeltje in de borst. Deze klachten zijn vaak zeer precies in de borst te lokaliseren, en daarom goed te onderzoeken met behulp van echografisch onderzoek. Een echo bleek in de huidige studie, bestaande uit 2000 patiënten, met 99,8% zekerheid kanker te kunnen uitsluiten.

Vooral voor jongere vrouwen, tot ongeveer 30 jaar, is dit goed nieuws. Een mammogram is bij deze groep niet altijd goed te beoordelen, omdat zij nog veel klierweefsel hebben. De uitkomst dat alleen een echo voldoende is wanneer je borstklachten ervaart, biedt een fijn vooruitzicht gezien de pijnlijke aard van mammografisch onderzoek.

Toch blijft een mammogram belangrijk en is een echo geen potentiële vervanger bij de landelijke screening, waarvoor alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar tweejaarlijks een uitnodiging krijgen. Wanneer je geen borstklachten ervaart, is het belangrijk de gehele borst te onderzoeken; iets wat echografisch onderzoek (nog) niet kan. Bij echo’s kan maar een klein deel van de borst per keer worden gecontroleerd. Voordat de richtlijnen zo worden aangepast dat alleen een echo in sommige gevallen afdoende is, is aanzienlijk vervolgonderzoek nodig.

Bronnen:
1 https://nos.nl/artikel/2470347-echo-kan-wellicht-pijnlijk-onderzoek-vervangen-bij-knobbeltje-in-borst
2 https://www.kwf.nl/pink-ribbon/borstkanker/wat-is-een-mammografie

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...