Echo vervangt mammografie?

Recent voerden drie ziekenhuizen, Het Radboudumb in Nijmegen, het St. Antonius in Nieuwegein en het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, een onderzoek uit naar het gebruik van echografisch onderzoek bij het onderzoek naar borstkanker. [1] De resultaten tonen dat de mammogram mogelijk kan worden vervangen door een echo.

Een mammografie is een radiografische afbeelding (röntgenfoto) van de borst [2] Een mammografie screent de hele borst (vet-, bind- en klierweefsel) en helpt zo bij het opsporen van afwijkingen. Om een tweedimensionale afbeelding van het borstweefsel te krijgen, wordt het botweefsel platgedrukt: iets wat als (zeer) pijnlijk kan worden ervaren. Een mammografisch onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten en is momenteel de richtlijn bij borstkankeronderzoek.

Jaarlijks komen er zo’n 70.000 vrouwen in het ziekenhuis met een zwelling of knobbeltje in de borst. Deze klachten zijn vaak zeer precies in de borst te lokaliseren, en daarom goed te onderzoeken met behulp van echografisch onderzoek. Een echo bleek in de huidige studie, bestaande uit 2000 patiënten, met 99,8% zekerheid kanker te kunnen uitsluiten.

Vooral voor jongere vrouwen, tot ongeveer 30 jaar, is dit goed nieuws. Een mammogram is bij deze groep niet altijd goed te beoordelen, omdat zij nog veel klierweefsel hebben. De uitkomst dat alleen een echo voldoende is wanneer je borstklachten ervaart, biedt een fijn vooruitzicht gezien de pijnlijke aard van mammografisch onderzoek.

Toch blijft een mammogram belangrijk en is een echo geen potentiële vervanger bij de landelijke screening, waarvoor alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar tweejaarlijks een uitnodiging krijgen. Wanneer je geen borstklachten ervaart, is het belangrijk de gehele borst te onderzoeken; iets wat echografisch onderzoek (nog) niet kan. Bij echo’s kan maar een klein deel van de borst per keer worden gecontroleerd. Voordat de richtlijnen zo worden aangepast dat alleen een echo in sommige gevallen afdoende is, is aanzienlijk vervolgonderzoek nodig.

Bronnen:
1 https://nos.nl/artikel/2470347-echo-kan-wellicht-pijnlijk-onderzoek-vervangen-bij-knobbeltje-in-borst
2 https://www.kwf.nl/pink-ribbon/borstkanker/wat-is-een-mammografie

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws