17-04-2014

E-sigaret bevat kankerverwekkende stoffen

De elektronische sigaret lijkt misschien een veilige keus vergeleken bij een echte peuk. Maar er bestaan nog geen regels voor en hij bevat minstens negentien schadelijke chemicaliën, waaronder enkele kankerverwekkende stoffen, waarschuwt een wetenschapper. Ook bevat de e-sigaret propyleenglycol, een stof die ‘rook’ produceert maar bij inademing gevaarlijk is. Het is echter nooit onderzocht of die stof schadelijk voor de longen is in de concentraties waarin hij in de e-sigaret voorkomt. En dat terwijl het National Institute for Occupational Safety and Health, de Amerikaanse arbeidsinspectie, propyleenglycol als gevaarlijk aanmerkt en frisse lucht aanbeveelt na inademing.
Philip McAndrew van de Loyola University in Chicago heeft zijn zorgen geuit over nepsigaretten. Hij noemt de e-sigaret een ‘wolf in schaapskleren’ die aan regels moet worden onderworpen. ‘Mensen denken dat het een veilig alternatief is voor gewone sigaretten, maar eigenlijk weten we dat niet’, aldus McAndrew. De stad Chicago wacht niet tot daar meer duidelijkheid over is. De gemeenteraad heeft besloten dat voor e-sigaretten dezelfde regels gelden als voor gewone sigaretten. Ze worden achter de toonbank bewaard en je moet je legitimeren om te laten zien dat je oud genoeg bent om ze te mogen kopen.
McAndrew begeleidt mensen bij het stoppen met roken. Hij vindt dat er betere manieren zijn om sigaretten te vervangen, vooral omdat e-sigaretten nog altijd grote hoeveelheden nicotine aan het lichaam afgeven.
(Bron: website Loyola University)
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws