Wil je dat je kinderen het goed doen op school? Laat ze dan rennen – hoe fitter ze zijn, hoe beter hun cijfers waarschijnlijk zullen zijn, zo stelt een nieuwe studie.
Er blijkt een relatie te zijn tussen de mate van fitheid van het hart en het ademhalingssysteem van kinderen en een verbetering van hun mentale vermogens, wat weer leidt tot een verbetering van de cijfers, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Genève.
Ze beoordeelden de fitheid en mentale scherpte van 193 schoolkinderen tussen acht en twaalf jaar oud, en lieten hen wat hardloopoefeningen doen om hun cardiovasculaire conditie te testen, voordat ze hen vroegen om negen cognitieve taken uit te voeren.
De taken gaven inzicht in drie belangrijke functies: onderdrukking van prikkels, dus het vermogen om afleiding en irrelevante gedachten te kunnen negeren; cognitieve flexibiliteit, ook wel bekend als multitasking; en werkgeheugen, het vermogen om informatie vast te houden.
De fitste kinderen scoorden ook de hoogste cijfers op toetsen voor wiskunde en Frans. Maar het verband was indirect, aldus de onderzoekers; fysieke fitheid heeft de grootste impact op onze uitvoerende functies – ons vermogen om taken uit te voeren – en dit is op zijn beurt direct van invloed op de schoolprestaties.
De resultaten benadrukken het belang van holistisch onderwijs, waarbij lichaamsbeweging een even belangrijke rol speelt als traditioneel leren. Minder spelen en sporten heeft uiteindelijk een averechts effect, zeggen de onderzoekers.
Bron: Med Sci Sports Exerc, 2021 Feb 18. doi: 10.1249/MSS.0000000000002630