21-07-2008

Drie geneesmiddelen verantwoordelijk voor eenderde van alle bijwerkingen

Slechts drie geneesmiddelen zijn samen verantwoordelijk voor 59.000 van de 117.000 jaarlijks in Amerika gemelde gevallen van negatieve bijwerkingen bij ouderen. Die drie, warfarine, insuline en digoxine, zijn 35 keer zo gevaarlijk als de andere 41 middelen die gezien worden als gevaarlijk voor ouderen. Bij warfarine (een antistollingsmiddel uit de groep van coumarinederivaten) waren bloedingen de meest voorkomende bijwerking, terwijl bij insuline de gebruikelijkste bijwerking hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) was, resulterend in toevallen of bewustzijnsverlies.
De middelen staan op de Beers list, een lijst met alle groepen geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn voor ouderen. Volgens wetenschappers kunnen kleine aanpassingen van de manier van voorschrijven en van de manier waarop het effect van de middelen in de gaten wordt gehouden, het aantal mensen dat er schade van ondervindt al verminderen5.
5Ann Intern Med, 2007; 147: 755-765
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws