27-02-2018

Drie essentiële tips voor een lang en gezond leven

Verrijk uw dagelijks dieet met pure chocolade, koffie en olijfolie als u lang en gezond wilt leven, zo blijkt uit twee recente studies.

De combinatie van pure chocolade met olijfolie is vooral goed voor de gezondheid van het hart, terwijl koffie drinken verband houdt met een langer leven. Mensen die minstens vier koppen koffie per dag drinken, hebben 64 procent minder kans op een vroegtijdige dood. Het eten van chocolade met olijfolie is zelfs beter voor uw hart dan de Italiaanse rode appelsoort Panaia, die erom bekend staat dat hij de kans op hart- en vaatziekten vermindert.

Onderzoekers van de Universiteit van Pisa in Italië voerden een eenvoudige test uit bij 26 vrijwilligers met minstens drie van vier risicofactoren voor hartziekten: een hoge bloeddruk, roken, een familiegeschiedenis van hartziekten, of een hoog cholesterolgehalte.

De vrijwilligers aten gedurende vier weken veertig gram pure chocolade per dag. Tijdens de eerste twee weken bevatte de chocolade ook extra-vergine olijfolie en de volgende twee weken werd de chocolade verrijkt met Panaia appels. Veranderingen in de stofwisseling, het cholesterolgehalte en de bloeddruk werden geregistreerd vóór, tijdens en aan het eind van het onderzoek.

De chocolade die verrijkt was met olijfolie zorgde voor een significante toename van endotheel progenitor cellen (voorlopercellen uit het beenmerg en het bloed). Deze cellen herstelden beschadigde bloedvaten, waardoor de metabole veranderingen die gepaard gaan met hartziekten verminderden. En het resultaat was veel beter dan dat van de met appels verrijkte chocolade.

In een andere studie, die de gezondheid en de leefstijl van ongeveer 20.000 mensen van middelbare leeftijd in kaart bracht, ontdekten onderzoekers dat het drinken van koffie verband houdt met een langer leven.

De onderzoekers volgden deze groep mensen gedurende tien jaar. In die tijd overleden 337 deelnemers, maar dit aantal was aanzienlijk lager onder de mensen die minstens vier kopjes koffie per dag dronken. Gemiddeld genomen hadden zij 64 procent minder kans op een vroegtijdige dood in vergelijking met hen die zelden of nooit koffie dronken. En er was een verdere afname van 22 procent voor iedere twee extra koppen per dag bovenop de eerste vier.

De onderzoekers van het ziekenhuis van Navarra in Pamplona, Spanje, controleerden ook voor andere mogelijke redenen voor de langere levensduur, zoals een mediterraan dieet, andere diëten, leeftijd en sekse.

De positieve effecten van koffie lijken nog verder toe te nemen naarmate we ouder worden, zo stelden de onderzoekers vast.

Bron: Proceedings of the European Society of Cardiology Congress, 26–30 August 2017, Barcelona, Spain
 

Uit dezelfde categorie

Leefstijlgeneeskunde in curatieve zorg

In het bericht is Dirkjan van Schaardenburg aan het woord, hij is reumatoloog en behandelt mensen met reuma en mensen met artrose. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen van je bewegingsapparaat, bestaande uit je botten, spieren, gewrichten en pezen.

Lentekriebels

Het is weer lente! In deze tijd van het jaar ervaren veel lentekriebels. De zon begint te schijnen, de dagen worden langer en de natuur komt tot leven. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van energie en opwinding, wat soms wordt aangeduid als lentekriebels. Volgens...

Somber? Geef die bewerkte maaltijd de schuld

Bewerkt voedsel kan de reden zijn dat mensen zich soms licht depressief of angstig voelen. Het is niet verrassend dat hoe vaker je een bewerkte maaltijd of drankje neemt, hoe meer dagen je je somber voelt en niet lekker in je vel zit. Onderzoekers van de Schmidt...

Een hond aaien is meer dan leuk

Wees lief voor honden – dat kan je slimmer maken. Een hond aaien verhoogt de hersenactiviteit in de prefrontale cortex, waar ons denken en abstract redeneren plaatsvinden. Dit positieve effect houdt ook lang aan, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Bazel in...

Meditatie vermindert pijnbeleving

Uit een nieuwe studie blijkt dat het beoefenen van mindfulness pijn met maar liefst 32 procent kan verminderen. En zelfs mensen die nog nooit eerder hebben gemediteerd, kunnen baat hebben bij deze techniek. De sleutel is om je niet te vereenzelvigen met de pijn, maar...

Het laatste nieuws

Voeding Leeft

Voeding Leeft is een gezondheidsprogramma dat voeding ziet als medicijn. [1] De organisatie helpt mensen hun gezondheid te verbeteren door middel van voeding en leefstijlveranderingen, en heeft positieve resultaten laten zien bij verschillende chronische aandoeningen....

Wanneer ontstond de koortslip?

Onderzoekers hebben de geschiedenis en de herkomst van het herpesvirus onderzocht. Voorgaande bevindingen suggereerden dat het virus 31.000 jaar geleden, in de steentijd,  is ontstaan. De resultaten van de onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tartu in...

Diëten afgestemd op stofwisseling

Onlangs plaatste NRC Handelsblad een artikel over een recent onderzoek van Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc. [1] Dit onderzoek toonde aan dat een dieet dat is afgestemd op de individuele stofwisseling van de patiënt, positieve effecten heeft op de gezondheid.

Kunstmatige lever verhoogt overlevingskansen

Wetenschappers van de Universiteit van Zhejiang in China hebben een kunstlever ontwikkeld. Deze kunstlever biedt perspectief voor leverpatiënten waarvan de lever gedeeltelijk verwijderd is. Een diverse populatie patiënten met leveraandoeningen komt in aanmerking voor...