20-05-2019

Drankenwijzer voor nierpatiënten

Etiketten en voedingswijzers helpen ons op weg gezonde voedingskeuzes te maken. Voor sommige mensen zijn dat onmisbare informatiebronnen.

Nierpatiënten moeten rekening houden met de hoeveelheid fosfaat die zij binnenkrijgen via de voeding. Tijdens fosfaatrijke maaltijden slikken zij fosfaatbinders. Tot voorkort was niet bekend hoeveel fosfaat er in dranken zit. Dit werd onderzocht en hieruit is een drankenwijzer voor nierpatiënten met een fosfaatbeperking tot stand gekomen.

Zeventig dranken

De Alliantie Voeding in de Zorg zocht samen met Wageningen University & Research en ziekenhuis Gelderse Vallei uit hoeveel fosfaat er in (fris)dranken zit die in Nederland te koop zijn. Zij analyseerden meer dan zeventig dranken. In verschillende merken cola, Rivella, Taksi en alcoholvrij bier bleek fosfaat te zitten. De overige dranken vormen geen gevaar voor nierpatiënten met een fosfaatbeperking.

De Drankenwijzer

De analyse van de drie partijen resulteerde in een Drankenwijzer. Nierpatiënten kunnen die raadplegen om zo hun fosfaatinname te beperken.

Bron: Foodlog

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws