14-07-2008

Dodelijk geneesmiddel: fabrikant verzweeg sterfgevallen

Geneesmiddelenfabrikant Merck wist dat een van zijn middelen dodelijk was voor Alzheimerpatiënten, maar hield dat jaren verborgen voor de autoriteiten. Het middel, de COX-pijnstiller Vioxx (rofecoxib) werd uiteindelijk in 2004 van de markt gehaald nadat gebleken was dat hij hartaanvallen veroorzaakte.
Naar schatting 60.000 mensen hebben waarschijnlijk een hartaanval gehad nadat ze dit middel hadden gebruikt. Eerder dit jaar kwam Merck tot een schikking van 4,85 miljard dollar met de nabestaanden van slachtoffers om een einde te maken aan de grootste kantonrechtszaak in de rechtsgeschiedenis.
Oorspronkelijk was het middel bedoeld voor mensen met reuma, maar het bedrijf dacht dat het ook mensen met de ziekte van Alzheimer zou kunnen helpen. Maar bij de eerste trials verborg Merck het feit dat het middel patiënten het leven kostte: een feit dat niet meer in de papieren stond die in 2004 naar de Amerikaanse regulerende instantie gingen, de Food and Drug Administration. In interne papieren staan 34 sterfgevallen onder de 1069 Alzheimer patiënten die het middel namen, terwijl in de onderzoeken die naar de FDA werden gestuurd, gesproken wordt van 11 sterfgevallen ‘zonder verband met een geneesmiddel’12.
12JAMA, 2008; 299: 1813-1817

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws