17-05-2018

Dit dieet beschermt tegen fragiliteit

Wanneer we ouder worden, worden we ook meer fragiel. De botten worden broos, we worden minder stabiel en hierdoor kunnen we sneller wat breken. Toch blijkt een bepaald soort voeding mogelijk uitkomst te bieden.

Van het mediterrane dieet is al jaren bekend dat dit dieet een gunstig effect heeft op het hart en de bloedvaten. Nu blijkt echter uit nieuw onderzoek dat dit voedingspatroon ook ouderen kan beschermen tegen fragiliteit.

Mediterrane voeding

De meta-analyse van vier studies is uitgevoerd onder 6000 ouderen in de leeftijd van 60 tot 82 jaar. Uit de resultaten kwam naar voren dat het mediterrane dieet leidt tot 56 procent minder kans op fragiliteit in vergelijking met een voeding die minder aansluit bij het mediterrane dieet. Een mediterrane voeding is rijk aan plantaardige producten, zoals groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en noten, en in matige hoeveelheid olijfolie, vis, kip en zuivel. Tevens wordt er in beperkte mate gebruik gemaakt van bewerkt- en rood vlees.

Olijfolie of niet?

Het onderzoek liet tevens zien dat de resultaten erg varieerden, afhankelijk van de locatie. Zo liet een Chinese studie slechts een vermindering van acht procent zien en een Toscaanse studie liet juist een vermindering van 70 procent zien. Dit verschil wordt mogelijk veroorzaakt door de hoeveelheid olijfolie die wordt gebruikt. Zo is een dieet in Toscane rijk aan olijfolie en komt er een stuk minder olijfolie voor in het dieet in China.

Bron: JAMA. 2018 Apr 25. doi: 10.1001/jama.2018.3653.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws