01-06-2023

Diëten afgestemd op stofwisseling

Onlangs plaatste NRC Handelsblad een artikel over een recent onderzoek van Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc. [1] Dit onderzoek toonde aan dat een dieet dat is afgestemd op de individuele stofwisseling van de patiënt, positieve effecten heeft op de gezondheid. Zo’n dieet bleek zelfs meer effect te hebben op hart- en vaatgezondheid en bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen. We geven je graag een samenvatting.

Het onderzoek werd eerder dit jaar gepubliceerd in Cell Metabolism. [2] De onderzochte groep bestond uit 242 deelnemers met overgewicht (een BMI van 25 of hoger), die na loting in twee groepen werden verdeeld. De studie richtte zich op gepersonaliseerde voeding, op basis van het stofwisselingsprofiel van de deelnemers. Gedurende twaalf weken kregen zij een dieet met verschillende verhoudingen in eiwitten, vezels en vetten. Hierbij kreeg de ene helft het ‘eiwitrijke dieet’, bestaande uit weinig vet en veel eiwit en vezels, terwijl de andere groep het ‘onverzadigd-vetdieet’ volgde, bestaande uit veel enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals olijf- en zonnebloemolie, tapenade en olijven.

De onderzoekers zochten naar een aanknooppunt om insulineresistentie te behandelen, en dus werden de deelnemers gescreend door middel van een bloedsuikertest. Mensen met diabetes type 2 raken insulineresistent: hun lichaamscellen worden minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat zorgt voor glucoseopname uit het bloed in de cellen. Een deel van de mensen heeft vooral insulineresistentie in spierweefsel, bij een ander deel zit het voornamelijk in de lever. Volgens hoogleraar humane biologie Ellen Blaak is een derde van de bevolking met overgewicht in die twee fenotypen in te delen: spier of lever. Met de bloedsuikertest werd de insuline- en glucoserespons van de deelnemers gemeten in de twee uur na het drinken van een suikerdrankje. Zo werd hun stofwisselingsprofiel of fenotype gekarakteriseerd. Gedurende het onderzoek werd de dagelijkse lichaamsbeweging bijgehouden, werden darmbacteriën in de ontlasting onderzocht en werd de hoeveelheid vet in de spieren en lever bekeken door middel van een MRI-scanner. Op deze manier werd de glucosetolerantie, insulinegevoeligheid, vetten en ontstekingen in de cellen nauwlettend in de gaten gehouden.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers met insulineresistentie in de spieren meer baat hadden bij het eiwit- en vezelrijke dieet, terwijl deelnemers met insulineresistentie in de lever meer gezondheidswinst behaalden met het dieet rijk aan onverzadigde vetten. Beide groepen vertoonden verbeteringen in insulinegevoeligheid, glucosetolerantie, bloedvetten en ontstekingsmarkers.

Het onderzoek benadrukt het belang van een gezonde levensstijl en gepersonaliseerde voeding. Hoewel de deelnemers in de beide groepen tijdens het onderzoek twee kilo afvielen, traden de gezondheidsverbeteringen op ongeacht het gewichtsverlies: ook deelnemers die geen gewicht verloren, ondervonden voordelen van het dieet dat bij hun stofwisselingsprofiel paste. Volgens Ellen Blaak moet de focus dan ook liggen op een gezonde levensstijl, in plaats van afvallen alleen. De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat voeding een krachtig middel is voor het bevorderen van de gezondheid, zelfs zonder significant gewichtsverlies. De resultaten bieden perspectieven voor verdere gepersonaliseerde voedingspatronen, mogelijk gebaseerd op specifieke fenotypen zoals darmbacteriën.

Het gehele artikel van NRC Handelsblad is, achter een betaalmuur, te lezen op https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/18/een-persoonlijk-dieet-voor-iedereen-a4164859?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcetengezondheid&utm_content=&utm_term=20230523.

Bronnen:
1 https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/18/een-persoonlijk-dieet-voor-iedereen-a4164859?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=nrcetengezondheid&utm_content=&utm_term=20230523
2 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1550413122005393

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.