10-08-2016

Dierproeven zien dodelijke gevaren over het hoofd

Tegenstanders van dierproeven kregen onlangs een steuntje in de rug: de uitgebreide proeven op ratten, muizen, honden en apen in laboratoria waren niet in staat de gevaren van een nieuw geneesmiddel aan het licht te brengen. Daardoor is er een vrijwilliger in de beginfase van de trial aan het middel overleden.
Zes andere vrijwilligers moesten met spoed naar het ziekenhuis, nadat ze verkeerd reageerden op het nieuwe middel tegen pijn en stemmingsstoornissen: BIA102474.
Franse deskundigen zeggen dat de gezondheidsschade en het overlijden een direct gevolg waren van het middel dat getest werd. Ze benadrukten de ‘onverwachte en ongekende’ aard van het incident, waarbij een reactie in de hersenen werd veroorzaakt ‘zoals nooit eerder is gezien’.
Het Franse Nationale Agentschap voor de Veiligheid van Geneesmiddelen wil weten hoe het kan dat uitgebreide dierproeven geen gevaren aan het licht hebben gebracht. De dieren ondervonden geen schadelijke effecten, terwijl de dosering die de dieren kregen 400 keer zo sterk was als die van de menselijke vrijwilligers.
Het agentschap maakt zich bovendien zorgen over de omvang van de dierproeven: die doet vermoeden dat de fabrikant, het Portugese farmaceutische bedrijf Bial, al bang was voor de mogelijke toxiciteit van het middel.
Het onderzoeksinstituut Biotrial, dat het medicijn testte, had 108 vrijwilligers gerekruteerd. Van hen hadden er 90 het medicijn gekregen en de rest een placebo. De zeven vrijwilligers die ernstige reacties vertoonden, hadden 50 mg gehad.
Bron: Agence France-Presse, 8 maart 2016
 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...