13-11-2020

Dieet met veel flavanolen kan leiden tot een lagere bloeddruk

Mensen met een eetpatroon vol flavanolrijke voedingsmiddelen en dranken, zoals thee, rode wijn, cacao, appels en bessen, hebben vaker een lagere bloeddruk, volgens een nieuwe Engelse studie. 

In de studie werd het effect van het eetpatroon van meer dan 25.000 deelnemers gerelateerd aan hun bloeddruk. De onderzoekers gingen hierbij niet uit van hetgeen de deelnemers rapporteerden over hun consumptie, maar van objectieve metingen van de flavanolinname aan de hand van voedingsbiomarkers, indicatoren van de inname in het bloed.

Het verschil in bloeddruk tussen degenen met de laagste en de hoogste flavanolinname was tussen 2 en 4 mmHg. Dit is vergelijkbaar met veranderingen in de bloeddruk door het volgen van een mediterraan voedingspatroon of een de DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Het grootste verschil werd waargenomen bij deelnemers met een hoge bloeddruk.

Dit is de eerste epidemiologische studie van deze schaal waarin objectief het verband tussen een specifieke bioactieve verbinding en gezondheid is onderzocht, aldus onderzoeksleider, professor Gunter Kuhnle. De resultaten suggereren dat als het grote publiek de flavanolinname vergroot, er een algehele vermindering van hart- en vaatziekten zou kunnen zijn.

Bron: Sci Rep. 2020; 10: 17964

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws