23-07-2018

Diabetes maatschappelijk en historisch bepaald

Diabetes wordt in het westen gezien als een leefstijlziekte. Uit onderzoek blijkt echter iets anders. Voor miljoenen mensen is diabetes type 2 een ziekte die is ontstaan vanuit een crisissituatie en niet zozeer omdat de verkeerde voedingskeuzes zijn gemaakt.

Dat stellen professoren Lauren Carruth van de University Washington D.C. en Emily Mendenhall van Georgetown Universtity. ‘Diabetes doodt meer mensen over de hele wereld dan hiv/aids, tuberculose en malaria bij elkaar. De meeste sterfgevallen doen zich daarbij voor in landen met een laag- of middeninkomen’, schrijft het duo.

Invloeden

Suikerziekte kan bij die inkomensgroepen beter begrepen worden als een gevolg van humanitaire crises, zoals volksverhuizingen en traumatiserende stress, stellen de onderzoekers. Er zijn bovendien aanwijzingen dat geweld invloed heeft op diabetes type 2. Vooral onder autochtone, gekoloniseerde en gedwongen ontheemde bevolkingsgroepen.

Als voorbeeld nemen de onderzoekers de Amerikaanse Pima-Indianen uit Arizona, schrijft het Platform van voedingsgeneeskunde. Die bevolkingsgroep moest in 1924 onder dwang verhuizen naar een reservaat. Van de overheid kregen zij vervolgens weinig voedzame en calorierijke voedselrantsoenen. In de jaren negentig bleek vervolgens dat die populatie het hoogste diabetescijfers ter wereld noteerde.
Ook is het risico op diabetes bijvoorbeeld groter bij mensen uit oorlogsgebieden door langdurige chronische stress. Zij moeten bovendien vaak leven van wat verkrijgbaar is en vaak is dit calorierijke voeding.

Bron: BMJ. 2018 Apr 27;361:k1795.

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws