21-07-2008

Diabetes erger met vier koppen koffie

Wie diabetes type 2 heeft zou dat wel eens erger kunnen maken door koffie of thee te drinken. Vier of meer koppen koffie of thee per dag laat de suikerspiegels in het bloed gemiddeld met 8 procent over de dag stijgen, zo heeft onderzoek aangetoond. Het effect varieerde gedurende de dag, afhankelijk van het tijdstip waarop de cafeïne werd genuttigd. Koffie bij het ontbijt deed de suikerspiegel 9 procent stijgen, bij de luncht 15 procent en na een avondmaaltijd 26 procent.
Deze ontdekking sluit aan bij eerdere onderzoeken waarin ontdekt werd dat koffie de insulineresistentie verhoogt. Insuline is het hormoon dat de respons op glucose (suiker) in het bloed reguleert. Hoewel die verhoging bij gezonde mensen geen problemen geeft, lijkt hij bij diabetici het proces te verstoren waarbij glucose vanuit het bloed naar de spieren en andere cellen wordt verplaatst. Cafeïne bevordert wellicht ook dat adrenaline vrijkomt, waardoor eveneens de bloedsuikerspiegel kan stijgen.
Met deze onderzoeksresultaten is zeker niet het laatste woord gezegd. Er waren maar tien proefpersonen en het onderzoek duurde maar 72 uur11.
11Diabetes Care, 2008; 31: 221-2
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws