24-03-2020

Derde kop koffie kan migraineaanval uitlokken

Wereldwijd lijdt een miljard mensen aan migraine, waardoor het de op twee na vaakst voorkomende ziekte is – maar niemand weet eigenlijk echt hoe het ontstaat. 

Weerinvloeden, slecht slapen, hormonale veranderingen, stress, medicatie en bepaalde voedingsmiddelen zijn allemaal genoemd als mogelijke triggers voor een migraineaanval, maar koffie hoort daar volgens onderzoekers niet bij – ten minste niet de eerste twee kopjes. 

Drie of meer kopjes per dag kunnen echter het risico op een aanval wel verhogen, aldus onderzoekers van het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston. Zij volgden zes weken lang de leefstijl en voedingsgewoonten van 98 migrainelijders en hielden bij wat ze gegeten hadden vlak voor de migraineaanval. 

Alle gebruikelijke verdachten zoals alcohol, stress, de menstruatiecyclus en slapeloosheid werden bijgehouden, maar alleen koffie leek verband te houden met het ontstaan van een aanval. Wie een of twee kopjes koffie per dag dronk leek daar geen aanval van te krijgen. Alleen mensen die niet gewend waren aan koffie, liepen kans op een aanval na het drinken van slechts één kopje. 

AmJMed, 2019; 132: 984–91 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws