12-02-2020

Depressie op afstand met pure chocolade

Chocolade kan een depressie helpen voorkomen – maar dan moet het wel pure chocola zijn. Normale melkchocolade lijkt geen positieve effecten te hebben, zeker wat het geestelijk welbevinden betreft.

Degenen die dagelijks de meeste chocola aten, hadden ook de minste kans op een door een arts vastgestelde klinische depressie.Volgens onderzoekers van het epidemiologisch instituut van University College London was hun kans op het krijgen van een depressie 57 procent lager dan bij degenen die weinig of geen donkere chocola aten. Zij ondervroegen meer dan 13.000 mensen, van wie slechts 1,4 procent zei regelmatig donkere chocola te eten.

Maar slechts 1,5 procent van die donkere chocolade-eters zei last te hebben van depressieve symptomen, vergeleken met 7,6 procent van degenen die dit niet aten. Degenen die de meeste donkere chocolade per dag aten – tussen de 104-450 gram – hadden ook de minste kans om aan een depressie te lijden.

Iedereen weet dat chocolade voor een opgewekte stemming zorgt, wat komt door de psychoactieve stofjes erin. Maar het bevat ook fenylethylamine, een neuromodulator die een opgewekte stemming in stand houdt, en flavonoïden, die ontstekingsremmend zijn terwijl ontsteking kan bijdragen aan depressie.

Depress Anxiety, 2019 Jul 29

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws