Dementie en depressief? Sporten helpt

Een depressie hoef je niet altijd met medicijnen te behandelen. Beweging, massages en aanraking werken allemaal ook goed, vooral bij patiënten die aan dementie lijden.

Artsen zouden zich meer moeten richten op deze niet-medicamenteuze behandelingen tegen depressie en eenzaamheid, omdat ze net zo goed kunnen werken als antidepressiva, menen onderzoekers van de Cochrane Collaboration.

Zij concludeerden dat lichaamsbeweging, massage, aanraaktherapie en sociale interactie allemaal hielpen om depressies en gevoelens van isolatie en eenzaamheid te overwinnen bij demente patiënten, en dat ze effectiever waren dan medicijnen.

Ze namen 256 onderzoeken door met 28.483 mensen met dementie en ontdekten dat medicijnen niet beter werkten dan standaardzorg en dat ze slechter werkten dan andere, meer proactieve therapieën.

Van de 50 miljoen mensen met dementie wereldwijd, krijgt ongeveer 16 procent de diagnose ernstige depressie en 32 procent heeft mogelijk depressiesymptomen zonder klinische diagnose.

Bron: BMJ, 2021; n532

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws