De zin of onzin van prostraatscreening

In de Volkskrant verscheen in januari een uitgebreid en genuanceerd artikel van Aliëtte Jonkers over nut en noodzaak van het testen op prostaatkanker. Een aanrader vindt de redactie van Medisch Dossier.

Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is een eiwit dat elke prostaatcel aanmaakt. Jonkers stelt dat alle media-aandacht voor PSA mogelijk ertoe heeft geleid dat meer mannen hun PSA laten meten. De voorspellende waarde van een PSA-test is echter twijfelachtig volgens wetenschappers. En zelfs al wordt prostaatkanker vastgesteld, dan wordt meestal gekozen voor een terughoudende behandeling, omdat een operatie kan resulteren in incontinentie en impotentie. De critici waarschuwen ook voor overdiagnose waardoor mannen die anders niets van de kanker zouden hebben gemerkt jarenlang in onzekerheid moeten leven.
Veel van de artsen en urologen die Jonker heeft geïnterviewd, raden daarom aan dat mannen zich goed moeten laten voorlichten over de consequenties van een PSA-test.

Lastige keuze

Wel of niet testen blijft een lastige keuze. Voor longkanker lijkt screening in bepaalde situaties in elk geval zinvol te zijn. Dat bleek uit de zogeheten Nelson-studie. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van hoofdonderzoeker prof. dr. Harry de Koning. Er namen 13.195 Nederlandse en Belgische mannen tussen 50 en 75 jaar aan deel. De onderzoekers concludeerden dat voor zware (ex-)rokers preventieve CT-scans de sterfte aan longkanker met bijna een kwart doen afnemen.
Regelmatige screening van deze specifieke groep zou dus sterfgevallen kunnen voorkomen, aldus De Koning. Het Erasmus MC heeft een schatting gemaakt om hoeveel sterfgevallen dit zou gaan. Per jaar zou dat zo’n 1.870 sterfgevallen als gevolg van longkanker betreffen: 950 mannen en 920 vrouwen. Voor vrouwen is dit vergelijkbaar met borstkankerscreening, waarmee jaarlijks tussen de 850 en 1075 sterfgevallen worden voorkomen.

Lees hier het volledige artikel

Bron:
N Engl J Med. 2020 Feb 6;382(6):572-573

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.