De zeven soorten Covid-19

Een Covid-19-infectie uit zich in een van de zeven schijnbaar verschillende symptoomcategorieën – waaronder maagdarmklachten, waarvan tot 20 procent van iedereen die het virus oploopt last krijgt.

De zeven categorieën of ‘ziektevormen’ zijn:

  • Griepachtige symptomen, waaronder koorts, koude rillingen, vermoeidheid en hoesten
  • Verkoudheidsklachten, zoals niezen, droge keel en verstopte neus
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Oog- en slijmvliesontsteking
  • Longklachten, waaronder longontsteking en kortademigheid
  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken
  • Verlies van geur en smaak
  • Onderzoekers van de Medische Universiteit van Wenen bestudeerden de symptomen van 109 mensen die herstelden van Covid en vergeleek ze met 98 gezonde mensen.

Volgens de onderzoekers kunnen de symptomen, die variëren van mild tot ernstig, tot tien weken na de eerste infectie het immuunsysteem beschadigen. Maar het immuunsysteem bouwt ook een herinnering aan het virus op; zijn ‘killer’-cellen kunnen weken na besmetting nog worden geactiveerd.

‘Ons immuunsysteem verdubbelt zich bij de verdediging tegen Covid, met de gecombineerde werking van immuuncellen en antilichamen, en de cellen kunnen ook bepaalde ‘bewegingen’ van het virus onthouden en erop reageren’, aldus Winfried Pickl, die het onderzoeksteam leidde.

Geur- en smaakverlies lijken vaker voor te komen bij jongere mensen.

In een afzonderlijke studie hebben onderzoekers ontdekt dat maagdarmproblemen, waarvan tot 20 procent van de patiënten last heeft, horen tot de meest gangbare symptomen van een Covid-infectie. De symptomen zijn onder meer verlies van eetlust, misselijkheid, braken, diarree en algemene buikpijn, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Alberta.

Ongeveer 18 procent van de Covid-patiënten heeft maagdarmklachten en 16 procent geeft aan geen andere klachten te hebben. In extreme gevallen kan het virus een ontsteking van de dunne en dikke darm en darmperforatie veroorzaken. Lees ook de bijdrage van Robert Muts.

Bron: Allergy, 2020; doi: 10.1111/all.14647 (signs of Covid); Abdom Radiol (NY), 2020; 1–7 (GI symptoms)

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws