De zeven soorten Covid-19

Een Covid-19-infectie uit zich in een van de zeven schijnbaar verschillende symptoomcategorieën – waaronder maagdarmklachten, waarvan tot 20 procent van iedereen die het virus oploopt last krijgt.

De zeven categorieën of ‘ziektevormen’ zijn:

  • Griepachtige symptomen, waaronder koorts, koude rillingen, vermoeidheid en hoesten
  • Verkoudheidsklachten, zoals niezen, droge keel en verstopte neus
  • Gewrichts- en spierpijn
  • Oog- en slijmvliesontsteking
  • Longklachten, waaronder longontsteking en kortademigheid
  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken
  • Verlies van geur en smaak
  • Onderzoekers van de Medische Universiteit van Wenen bestudeerden de symptomen van 109 mensen die herstelden van Covid en vergeleek ze met 98 gezonde mensen.

Volgens de onderzoekers kunnen de symptomen, die variëren van mild tot ernstig, tot tien weken na de eerste infectie het immuunsysteem beschadigen. Maar het immuunsysteem bouwt ook een herinnering aan het virus op; zijn ‘killer’-cellen kunnen weken na besmetting nog worden geactiveerd.

‘Ons immuunsysteem verdubbelt zich bij de verdediging tegen Covid, met de gecombineerde werking van immuuncellen en antilichamen, en de cellen kunnen ook bepaalde ‘bewegingen’ van het virus onthouden en erop reageren’, aldus Winfried Pickl, die het onderzoeksteam leidde.

Geur- en smaakverlies lijken vaker voor te komen bij jongere mensen.

In een afzonderlijke studie hebben onderzoekers ontdekt dat maagdarmproblemen, waarvan tot 20 procent van de patiënten last heeft, horen tot de meest gangbare symptomen van een Covid-infectie. De symptomen zijn onder meer verlies van eetlust, misselijkheid, braken, diarree en algemene buikpijn, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Alberta.

Ongeveer 18 procent van de Covid-patiënten heeft maagdarmklachten en 16 procent geeft aan geen andere klachten te hebben. In extreme gevallen kan het virus een ontsteking van de dunne en dikke darm en darmperforatie veroorzaken. Lees ook de bijdrage van Robert Muts.

Bron: Allergy, 2020; doi: 10.1111/all.14647 (signs of Covid); Abdom Radiol (NY), 2020; 1–7 (GI symptoms)

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.