29-01-2019

De verleiding van junkfood weerstaan? Ruik!

De keuze tussen gezonde en ongezonde voeding kan knap lastig zijn. Ongezonde voeding wordt meestal gezien als smaakvoller en bevat meer suiker, calorieën, vet en zout.

Junkfood kunnen we maar moeilijk weerstaan omdat dit type voeding het beloningscentrum in onze hersenen prikkelt. Als de discipline ons ontbreekt en het moeilijk is om de verleiding van ongezond voedsel te weerstaan, hebben we gelukkig nog een laatste redmiddel dat we kunnen inzetten: de neus.

Geur als marketinginstrument

Geur kan veel teweegbrengen. Zo kan het ruiken van een bepaalde geur een levendige herinnering oproepen. En bij het ruiken van bepaald eten kan het water ons al in de mond lopen. Niet zo gek dat geur op strategische wijze als marketinginstrument wordt ingezet om ons als consument te verleiden. Zo wordt in Disney-parken de geur van suikerspin, popcorn en gekarameliseerde appels verspreidt om de verkoop omhoog te brengen. En zelfs restaurants, elektronicawinkels en vliegmaatschappijen voegen geur toe voor de beleving en een hogere verkoop.

Twee minuten

Toch kan geur de verkoper van junkfood ook tegenwerken. Als we namelijk echt eens goed ruiken, dan kunnen we zelfs de verleiding van een patatje met of een versgebakken croissant weerstaan.1 Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van South Florida College of Business uit verschillende experimenten die zij uitvoerden. Hoewel het ruiken van een geur kan zorgen dat we trek krijgen, gaat deze trek na ruim twee minuten ruiken weer over. Zo kozen deelnemers van het experiment, die langer dan twee minuten de geur van koekjes roken, gemakkelijker voor de gezondere optie. In dit geval waren dat aardbeien. Deelnemers die maar een halve minuut de koekjesgeur roken, konden de verleiding niet weerstaan en zwichtten voor de koekjes. Volgens de onderzoekers geeft het ruiken van junkfood de hersenen, het beloningscentrum, een seintje van genot. Als dit voor een langere tijd – dus ruim twee minuten – gebeurt, daalt het verlangen om het ongezonde voedsel daadwerkelijk nog te eten.

Bron: Journal of Marketing Research

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws