26-02-2021

De verborgen gevaren van ‘veilige’ medicijnen

Waarom veroorzaken zoveel ‘veilige’ geneesmiddelen ernstige bijwerkingen? In tegenstelling tot wat fabrikanten beweren, zijn ingrediënten zoals kleurstoffen en conserveermiddelen niet passief (inert), maar biologisch actief; zij veroorzaken reacties die niet worden opgemerkt bij veiligheidsproeven.

Van bijna 40 ‘inerte’ ingrediënten in gangbare receptmedicijnen is vastgesteld dat ze mogelijk schade kunnen toebrengen aan patiënten. De ingrediënten, ook wel hulpstoffen genoemd, verlengen de houdbaarheid van het product of geven de pil kleur, maar ze zijn niet altijd goed beoordeeld op veiligheid.

Toen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco meer dan 3.000 hulpstoffen onderzochten die door medicijnfabrikanten worden gebruikt, ontdekten ze dat 38 ervan een wisselwerking aangaan met menselijke enzymen en receptoren.

De effecten kunnen subtiel zijn en op de lange termijn schadelijk. Tevens kunnen de effecten groter worden bij iemand die twee of meer receptgeneesmiddelen gebruikt.

Volgens Joshua Pottel, een van de onderzoekers, ondersteunen hun bevindingen ‘anekdotisch bewijs dat hulpstoffen de boosdoeners kunnen zijn van onverwachte fysiologische effecten’. Zijn team was ‘verrast’ door de kracht van enkele van de hulpstoffen, die al decennia in duizenden medicijnen worden gebruikt en die over het hoofd gezien zijn bij veiligheidsproeven.

Bron: Science, 2020; 369: 403–13

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws