07-05-2018

De suikerindustrie verdoezelt gezondheidsrisico’s

De suikerindustrie houdt al bijna 50 jaar het bewijs dat verwerkte suikers hartaandoeningen en sommige vormen van kanker kunnen veroorzaken onder de pet.

De industrie stopte direct met het financieren van een onderzoeks-project dat sucrose in verband bracht met gezondheidsproblemen, waardoor het onderzoek moest worden stopgezet.

De resultaten van de studie uit 1967 – waaruit bleek dat sucrose de kans op hartziekten en blaaskanker bij laboratoriumratten verhoogde – werden nooit gepubliceerd en de projectfinancier, de International Sugar Research Foundation (ISRF), heeft de resultaten achtergehouden.

Het hele project werd geheimgehouden. Niemand wist zelfs dat de ISRF onderzocht of sucrose twee van de belangrijkste ziekten ter wereld zou kunnen veroorzaken. Het onderzoek, Project 259, was ogenschijnlijk opgezet om ‘de voedingseffecten van de organismen in het darmkanaal te meten’. In feite hadden onderzoekers van de Universiteit van Birmingham de opdracht gekregen om te onderzoeken of suiker coronaire hartziekten kon veroorzaken, in vergelijking met het gebruik van zetmeel.

Twee jaar nadat de studie was afgerond, werd in een intern document van de ISRF gesteld dat Project 259 ‘een van de eerste bewijzen voor een biologisch verschil tussen met sucrose en met zetmeel gevoede ratten’ leverde.

Behalve het ontdekken van een verband met hartziekten, vonden de onderzoekers ook dat sucrose het risico op blaaskanker verhoogde, iets wat de ISRF niet had verwacht.

Deze ontdekking had een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de theorie die destijds stelde dat suiker de hoeveelheid vetten, triglyceriden genoemd, zou kunnen verhogen. En deze triglyceriden kunnen in verband worden gebracht met hartziekten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de verborgen documenten onlangs ontdekten. Zelfs in 2016 ontkende de suikerindustrie nog steeds dat er een verband was tussen sucrose en de groei van tumoren, terwijl ze zich toch al bijna 50 jaar bewust was van die mogelijkheid. ‘Dit soort manipulatie van onderzoeksgegevens is vergelijkbaar met wat de tabaksindustrie doet,’ zegt UCSF-onderzoeker Cristin Kearns.

Bron: PLoS Biol, 2017; 15: e20034600
 

Uit dezelfde categorie

Groen, gezondheid en participatie

ZonMw, het samenwerkingsverband tussen ZorgOnderzoek Nederland (Zon) en Medische wetenschappen (Mw), is een financieringsorganisatie van onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg. Onlangs plaatsten zij een artikel over groenparticipatie en welzijn. [1] Om de...

Natuur op recept

Onlangs lazen wij de nieuwsbrief van Juglen Zwaan (www.aHealthylife.nl). Zwaan schreef hierin over een recente studie, die aantoont dat de natuur vele voordelen biedt voor lichaam en geest. Wij geven je graag een samenvatting. [1, 2] Eerder onderzoek toonde al aan dat...

Zero Waste Nederland

Van 22 tot en met 28 mei is het de landelijke Week Zonder Afval: de week waarin we worden uitgedaagd zo min mogelijk afval weg te gooien.

Janneke Wittekoek en het Vrouwenhartcafé

Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog en specialist op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. [1] Ze is eigenaar van HeartLife Klinieken, waar vrouwen met specifieke (vrouwen)hartproblemen terecht kunnen. Wittekoek is één van de eerste cardiologen die zich...

Het laatste nieuws

Voeding Leeft

Voeding Leeft is een gezondheidsprogramma dat voeding ziet als medicijn. [1] De organisatie helpt mensen hun gezondheid te verbeteren door middel van voeding en leefstijlveranderingen, en heeft positieve resultaten laten zien bij verschillende chronische aandoeningen....

Wanneer ontstond de koortslip?

Onderzoekers hebben de geschiedenis en de herkomst van het herpesvirus onderzocht. Voorgaande bevindingen suggereerden dat het virus 31.000 jaar geleden, in de steentijd,  is ontstaan. De resultaten van de onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tartu in...

Diëten afgestemd op stofwisseling

Onlangs plaatste NRC Handelsblad een artikel over een recent onderzoek van Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc. [1] Dit onderzoek toonde aan dat een dieet dat is afgestemd op de individuele stofwisseling van de patiënt, positieve effecten heeft op de gezondheid.

Kunstmatige lever verhoogt overlevingskansen

Wetenschappers van de Universiteit van Zhejiang in China hebben een kunstlever ontwikkeld. Deze kunstlever biedt perspectief voor leverpatiënten waarvan de lever gedeeltelijk verwijderd is. Een diverse populatie patiënten met leveraandoeningen komt in aanmerking voor...