De suikerindustrie houdt al bijna 50 jaar het bewijs dat verwerkte suikers hartaandoeningen en sommige vormen van kanker kunnen veroorzaken onder de pet.
De industrie stopte direct met het financieren van een onderzoeks-project dat sucrose in verband bracht met gezondheidsproblemen, waardoor het onderzoek moest worden stopgezet.
De resultaten van de studie uit 1967 – waaruit bleek dat sucrose de kans op hartziekten en blaaskanker bij laboratoriumratten verhoogde – werden nooit gepubliceerd en de projectfinancier, de International Sugar Research Foundation (ISRF), heeft de resultaten achtergehouden.
Het hele project werd geheimgehouden. Niemand wist zelfs dat de ISRF onderzocht of sucrose twee van de belangrijkste ziekten ter wereld zou kunnen veroorzaken. Het onderzoek, Project 259, was ogenschijnlijk opgezet om ‘de voedingseffecten van de organismen in het darmkanaal te meten’. In feite hadden onderzoekers van de Universiteit van Birmingham de opdracht gekregen om te onderzoeken of suiker coronaire hartziekten kon veroorzaken, in vergelijking met het gebruik van zetmeel.
Twee jaar nadat de studie was afgerond, werd in een intern document van de ISRF gesteld dat Project 259 ‘een van de eerste bewijzen voor een biologisch verschil tussen met sucrose en met zetmeel gevoede ratten’ leverde.
Behalve het ontdekken van een verband met hartziekten, vonden de onderzoekers ook dat sucrose het risico op blaaskanker verhoogde, iets wat de ISRF niet had verwacht.
Deze ontdekking had een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de theorie die destijds stelde dat suiker de hoeveelheid vetten, triglyceriden genoemd, zou kunnen verhogen. En deze triglyceriden kunnen in verband worden gebracht met hartziekten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de verborgen documenten onlangs ontdekten. Zelfs in 2016 ontkende de suikerindustrie nog steeds dat er een verband was tussen sucrose en de groei van tumoren, terwijl ze zich toch al bijna 50 jaar bewust was van die mogelijkheid. ‘Dit soort manipulatie van onderzoeksgegevens is vergelijkbaar met wat de tabaksindustrie doet,’ zegt UCSF-onderzoeker Cristin Kearns.
Bron: PLoS Biol, 2017; 15: e20034600