Het onderwerp dat het RIVM laat liggen – 12 stappen voor een beter immuunsysteem

De redactie van Medisch Dossier heeft de vraag hoe de strijd aan te gaan met Covid-19 ook voorgelegd aan Maarten Klatte. Klatte’s werk gaat momenteel vooral over educatie en stressreductie. ‘Mensen zijn bezorgd, bang en onzeker. Ze hebben symptomen, maar ze weten niet of het corona is of een gewone verkoudheid of griep.

Het advies luidt “houd afstand en blijf thuis”. Dat helpt niet tegen angst. Thuis hebben mensen heel veel tijd om na te denken, ook dat geeft stress.’

Daarnaast laat het RIVM volgens Klatte een belangrijk onderwerp liggen: ‘Hoe versterk je het immuunsysteem? Daarover hoor je het RIVM niet. De adviezen rondom afstand houden en thuisblijven hebben betrekking op “buiten het lichaam”. Moet je dan wachten tot je ziek bent? Dat kun je voor zijn – door je weerstand te verhogen. Daarover zou ik van het RIVM graag meer adviezen willen horen. Om de eigen afweer te versterken, heb ik een 12–stappenplan opgesteld. Deze geef ik aan al mijn patiënten, en uiteraard leef ik er zelf ook naar.’Klatte past als arts een aantal leefregels toe, naast de RIVM-aanbevelingen om virusinfecties te voorkomen. ‘Ook als je het virus krijgt, kunnen deze tips ertoe bijdragen dat de infectie milder verloopt en sneller geneest’, aldus Klatte.

Klatte’s twaalf stappen zijn:

 1. Zorg voor voldoende slaap en ontspanning, neem extra rust, reduceer stress waar mogelijk en drink minstens anderhalve liter schoon water per dag.
 2. Pas je voeding aan: vermijd vlees en zuivel. Leg de nadruk op groenten in alle vormen: rauw, als sap, als soep, kort gekookt, gestoomd, geroerbakt. Vermijd alle junkfood, suiker, witmeelproducten, transvetten. Stop juist nu met roken.
 3. Preventie: neem in deze tijd 3 maal daags 2000 mg vitamine C bij een maaltijd. Als je vitamine C in de liposomale vorm neemt, dan werkt dit het best op een lege maag, dus een half uur of langer vóór een maaltijd. Liposomaal betekent dat vitaminen of kruidenextracten omhuld zijn met een heel dun laagje vet, net zoals lichaamscellen.Hierdoor komt de inhoud, bijvoorbeeld vitamine C, op een natuurlijke wijze in het lichaam terecht. Van de liposomale vorm heb je minder nodig; neem in dat geval 3 maal daags 1000 mg. Een hoge dosis vitamine C is in Klatte’s ervaring zeer veilig en werkt antiviraal.
 4. In het geval van een virusinfectie kun je de hoeveelheid vitamine C verhogen totdat ofwel de symptomen verdwijnen, ofwel de darm-tolerantie wordt bereikt. Je mag geen diarree krijgen. Gebeurt dit toch dan moet je de dosis verlagen. De dosis verdeel je over de hele dag: neem elk uur een voor jou passende hoeveelheid in.Het is verstandig dat je dit doet onder begeleiding van een orthomoleculair geschoolde zorgprofessional. Als de ziektesymptomen toenemen en met name als zich een longontsteking ontwikkelt, vraag dan expliciet om een vitamine C–infuus van minimaal 25 gram, 50 gram of meer. Op meerdere plaatsen in China en Korea hebben artsen in ziekenhuizen hoge doseringen vitamine C toegediend per infuus. Dit had een zeer gunstig effect op ernstige acute benauwdheid bij patiënten met een longontsteking als gevolg van het coronavirus.
 5. Neem dagelijks 2000 IE vitamine D3. Laat je vitamine D3-gehalte in het bloed bepalen door je arts. Volgens de nieuwe normaalwaarden moet de spiegel minimaal 50 nanogram per milliliter zijn en maximaal 250. Waarden onder de 50 ng/ml ziet Klatte als een gezondheidsrisico: neem dan minimaal 5000 IE Vitamine D3 per dag en bepaal de spiegel na drie maanden opnieuw.
 6. L-Lysine: neem 2 maal daags2 capsules van 500 mg op eenlege maag.
 7. Oleuropine: dit is een extract uit olijfblad. Neem 2 maal daags twee tabletten. Dit is een minder bekende maar uitstekende virusremmer.
 8. Sporen-elementen: Neem dagelijks 15 à 20 mg zink, bijvoorbeeld in de vorm van zinkcitraat en 200 microgram (een microgram is 0,001 mg) selenium als selenomethionine.
 9. Andere virusremmende en immuunversterkende middelen zijn berberine, resveratrol, AHCC, kurkuma, groene thee en vlierbesextract of sap. Bij longontsteking lijkt vooral het middel Andrographis, ook wel Indiase gentiaan genoemd, gunstig te werken. Overleg met je arts of therapeut die orthomoleculaire kennis en ervaring heeft en kies een of twee van deze middelen.
 10. Koorts is een onderdeel van je zelfgenezend vermogen. Gebruik bij voorkeur geen koortsonderdrukkers. De meeste virussen worden sterk geremd bij temperaturen boven de 38,5 graden. Infrarood saunagebruik kan het lichaam tot koortswaarden opwarmen en daarmee is het ook een nuttig instrument dat je kan inzetten bij preventie en bestrijding van beginnende virusinfecties.
 11. Ventilatie: De meeste virussen gaan dood buiten het lichaam van mens of dier. Dit nieuwe coronavirus kan echter blijven zweven in de lucht, als zogenaamde aerosolen. Daarom is het nuttig om ruimtes waar meerdere personen aanwezig zijn, extra te ventileren.
 12. Verbinding: Blijf in contact met familie, vrienden, buren en collega’s. Verbinding is een belangrijke gezondmakende, helende factor, terwijl eenzaamheid juist ziekte bevordert.

 

Disclaimer: Bovenstaande is uitsluitend bedoeld als educatie en niet ter vervanging van een behandeling door of advies van je huisarts of specialist. Ga niet zelf dokteren als je ziek bent: Zoek deskundige hulp!

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws