18-02-2021

De schooltuin laat kinderen bewuster eten

Het kan een dagelijks vraagstuk aan de keukentafel zijn: Hoe laat ik mijn kind meer groenten eten? Het antwoord lijkt te komen uit Noord-Texas. Hier deden onderzoekers in samenwerking met 16 basisscholen een studie naar de invloed van schooltuinen.

Zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Alle facetten die centraal staan in de schooltuin. Alle stappen die de kinderen dus ook doorliepen. En juist al die stappen zorgden ervoor dat kinderen meer groenten aten. Zo blijkt uit de studie die gepubliceerd is in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Een schooljaar lang werden de 16 basisscholen bestudeerd. Alle scholen kenden een hoog percentage kinderen in het gratis lunchprogramma. De studie gaf op deze manier een beter inzicht in de invloed van voedingsprogramma’s op groepen met een laag inkomen. Bij meer dan 3.000 kinderen hielden de onderzoekers bij wat de kinderen aten en werd gekeken naar gewicht, BMI en de bloeddruk.

Uit de studie bleek dat kinderen die deelnamen aan de tuin-, voedings- en kooklessen – die horen bij de schooltuin per dag gemiddeld de helft meer groenten aten dan dat zij vooraf deden. Het resultaat is wellicht een kleine verandering, maar bemoedigend voor de onderzoekers. De veranderingen in de metingen van bijvoorbeeld bloeddruk zijn pas later zichtbaar. Volgens de onderzoekers kan het eten van meer groenten bij kinderen op langere termijn succes boeken.

In Nederland werden in 1920 de eerste schooltuinen aangelegd. Dat betekent dat het fenomeen vorig jaar het 100-jarig jubileum vierde. Inmiddels heeft 10 procent van alle basisscholen een schooltuin. De tuinen zijn volgens de onderzoekers de sleutel tot het veranderen van eetgedrag. Zo leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze het moeten verbouwen en bereiden.

Bron: Int J Behav Nutr Phys Act 18, 18 (2021)

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws