18-02-2021

De schooltuin laat kinderen bewuster eten

Het kan een dagelijks vraagstuk aan de keukentafel zijn: Hoe laat ik mijn kind meer groenten eten? Het antwoord lijkt te komen uit Noord-Texas. Hier deden onderzoekers in samenwerking met 16 basisscholen een studie naar de invloed van schooltuinen.

Zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Alle facetten die centraal staan in de schooltuin. Alle stappen die de kinderen dus ook doorliepen. En juist al die stappen zorgden ervoor dat kinderen meer groenten aten. Zo blijkt uit de studie die gepubliceerd is in het International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Een schooljaar lang werden de 16 basisscholen bestudeerd. Alle scholen kenden een hoog percentage kinderen in het gratis lunchprogramma. De studie gaf op deze manier een beter inzicht in de invloed van voedingsprogramma’s op groepen met een laag inkomen. Bij meer dan 3.000 kinderen hielden de onderzoekers bij wat de kinderen aten en werd gekeken naar gewicht, BMI en de bloeddruk.

Uit de studie bleek dat kinderen die deelnamen aan de tuin-, voedings- en kooklessen – die horen bij de schooltuin per dag gemiddeld de helft meer groenten aten dan dat zij vooraf deden. Het resultaat is wellicht een kleine verandering, maar bemoedigend voor de onderzoekers. De veranderingen in de metingen van bijvoorbeeld bloeddruk zijn pas later zichtbaar. Volgens de onderzoekers kan het eten van meer groenten bij kinderen op langere termijn succes boeken.

In Nederland werden in 1920 de eerste schooltuinen aangelegd. Dat betekent dat het fenomeen vorig jaar het 100-jarig jubileum vierde. Inmiddels heeft 10 procent van alle basisscholen een schooltuin. De tuinen zijn volgens de onderzoekers de sleutel tot het veranderen van eetgedrag. Zo leren kinderen waar hun voedsel vandaan komt en hoe ze het moeten verbouwen en bereiden.

Bron: Int J Behav Nutr Phys Act 18, 18 (2021)

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.