07-02-2019

De sauna, het warme wondermiddel

Some like it hot… en misschien zouden meer mensen dat moeten doen, want een eenvoudig saunabezoek kan belangrijke gevolgen hebben voor onze gezondheid.

Het beschermt tegen hartziekten, longaandoeningen en psychische problemen. Daarom is het geen verrassing dat saunabaden ons helpen om langer te leven. Alsof dat nog niet genoeg is, helpen saunabaden ook tegen huidaandoeningen, artritis, hoofdpijn en griep, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland.

Saunabaden

De onderzoekers voerden een overzichtsstudie uit van alle eerder gepubliceerde studies naar het effect van saunabaden, dat wil zeggen dat er een korte blootstelling was aan zeer hoge temperaturen, meestal 80-100 °C.

Slechts een paar minuten in de sauna zitten heeft evenveel effect op de gezondheid als lichaamsoefeningen met een matige intensiteit, zoals een lange wandeling, schatten de onderzoekers. En het combineren van deze twee – een sauna na een wandeling bijvoorbeeld – levert meer gezondheidsvoordelen op dan slechts één van beide.

Gunstig effect

Regelmatig saunabezoek heeft een gunstig effect op de ademhalings-, cardiovasculaire en immuunfuncties, en op het autonoom zenuwstelsel dat de ademhaling, de bloedsomloop en de spijsvertering reguleert.

Het vermindert ook de bloeddruk, ontstekingen en arteriële stijfheid (een vroeg teken van hartaandoeningen). Saunabaden zijn veilig, zelfs veilig voor iemand met een hartaandoening, voegen de onderzoekers daaraan toe. Zwangere vrouwen die niet aan de sauna gewend zijn, dienen wel voorzichtig te zijn.

Bron: Mayo Clin Proc, 2018; 93: 1111–21
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.