Vakantie kan een positieve invloed hebben op mensen die problemen hebben met hun geestelijke gezondheid. Een nieuw interdisciplinair onderzoek van de Edith Cowan Universiteit (ECU) in Australië stelt voor om op een andere manier naar toerisme te kijken.(1) Toerisme is niet alleen recreatie. Het is een bedrijfstak die echte gezondheidsvoordelen kan opleveren. Hoofdonderzoeker dr. Jun Wen vertelt in een toelichting op de website van de universiteit dat het team eerst heeft onderzocht hoe toerisme ten goede kan komen aan mensen die leven met dementie.
‘Medische deskundigen kunnen dementiebehandelingen aanbevelen, zoals muziektherapie, lichaamsbeweging, cognitieve stimulatie, reminiscentietherapie, zintuiglijke stimulatie en aanpassingen aan de maaltijden en de omgeving van de patiënt’, aldus Dr. Wen. ‘Deze zie je ook vaak terug tijdens vakanties. Dit onderzoek is één van de eerste dat laat zien hoe toeristische ervaringen mogelijk kunnen werken als dementie-interventies.’(2)
Het verblijf in een nieuwe omgeving en nieuwe ervaringen opdoen, kunnen cognitieve en zintuiglijke stimulatie bieden. Tijdens vakanties bewegen we meer en maken we meer sociaal contact. Bovendien is er vaak meer frisse lucht en zonneschijn. Allemaal factoren die een positieve invloed hebben op mensen met dementie.
Dr. Wen trekt de conclusies van zijn onderzoek breder en stelt dat de positieve invloed van reizen geldt voor alle mensen die mentale gezondheidsproblemen hebben. Hij stelt dat door de lockdowns rond Covid19 veel vragen zijn ontstaan over de effecten die het niet-kunnen-reizen hebben gehad op mensen. ‘Toerisme blijkt het fysieke en psychologische welzijn te bevorderen,’ zo meent hij. Daarom wil hij, juist na Covid19 onderzoeken wat toerisme betekent voor de volksgezondheid. Zo wil hij een brug slaan tussen toerisme en gezondheidswetenschap.
Bronnen:
1 www.sciencedirect.com
2 www.ecu.edu.au