01-11-2019

De meeste medicijnen bevatten allergenen die een reactie kunnen uitlokken

Bijna elk geneesmiddel bevat ten minste één ingrediënt dat een bijwerking of een levensbedreigende allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Meer dan 90 procent van de oraal ingenomen medicijnen bevat ingrediënten zoals lactose, pindaolie (arachideolie), gluten of chemische kleurstoffen om de houdbaarheid, smaak of opname te verbeteren.

Een geval waarbij iemand met coeliakie zonder het te weten een medicijn voorgeschreven kreeg met gluten, was voor onderzoekers van Brigham en Women’s Hospital te Boston in de VS de aanleiding om een onderzoek  te starten.

Zij testten 42.000 geregistreerde medicijnen en ontdekten dat die in totaal 354.000 ‘onwerkzame’ ingrediënten bevatten – waaronder 38 waarvan bekend is dat ze allergieën kunnen veroorzaken. Slechts 7 procent van de medicijnen was vrij van alle 38 potentiële allergenen.

Lactose kwam het vaakst voor; het werd in 45 procent van de geteste medicijnen gevonden. In 33 procent werd een kleurstof gevonden. In slechts 33 medicijnen zat pindaolie (arachideolie), maar dit zou wel fataal kunnen zijn voor iemand met een sterke overgevoeligheid.

Ernstige allergische reacties zijn onder andere anafylactische shock, ademhalingsproblemen en maagdarmklachten. De onderzoekers wisten niet precies bij welke hoeveelheid een ingrediënt een ernstige reactie op gang bracht, ze konden dus niet schatten hoe vaak deze reacties zouden kunnen voorkomen.

‘We noemen deze ingrediënten dan wel onwerkzaam, maar in veel gevallen zijn ze dat niet. Hoewel het lage doseringen betreft, weten we niet wat de drempelwaarde voor het uitlokken van een reactie is bij de meeste mensen’, zegt hoofdonderzoeker C. Giovanni Traverso.

Sci Transl Med, 2019; 11: eaau6753

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.