12-10-2023

De mannelijke overgang: feit of fabel?

Mannen zouden net als vrouwen overgangsklachten ervaren, inclusief opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen. Medisch Dossier zet vraagtekens. Bestaat de mannelijke overgang of ‘andropauze’ wel echt?  

 Om met een belangrijk man/vrouw-verschil te beginnen: vrouwen worden geboren met een vaste voorraad eicellen. Rond het 51e levensjaar zijn deze op en is de menopauze (laatste menstruatie) een feit. Daarmee valt definitief het doek voor de vruchtbaarheid. Mannen produceren zaadcellen vanaf hun puberteit tot aan hun dood en blijven dus vruchtbaar. Voorbeelden van stokoude vaders (Al Pacino, Mick Jagger, Rob de Nijs) te over. Het record staat overigens op naam van een Indiër die op zijn 96e voor de tweede keer ‘oudste vader ter wereld’ werd.

In de jaren rondom de menopauze – de overgang – daalt de oestrogeenproductie bij vrouwen met wel 60-80%. Die rigoureuze verandering van de hormoonhuishouding kan een breed scala aan overgangsklachten veroorzaken en levert daarnaast een verhoogd risico op bijvoorbeeld cardiovasculaire aandoeningen en osteoporose op. Het testosterongehalte van mannen daalt vanaf het dertigste levensjaar elk jaar met 1-1,5%. Te gelijkmatig voor overgangsklachten. Al is er wel een verband met testosterontekort.

Wat in de volksmond ‘mannelijke overgang’ of ‘andropauze’ wordt genoemd, heet in medische kringen late-onset hypogonadism (LOH). LOH door een niet-aangeboren testosterontekort kan klachten geven die verdacht veel lijken op vrouwelijke overgangsklachten, als je de erectieproblemen niet meerekent. Denk aan stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenstoornissen, slaapproblemen, libidoverlies en een toename van buikvet tot en met opvliegers en nachtzweten.

Er is wel een belangrijk verschil. LOH duidt meestal op een matige gezondheid. Overgewicht is een risicofactor, evenals diabetes mellitus (suikerziekte) en het metabool syndroom. Leefstijlaanpassingen zijn vaak voldoende om het tij te keren en anders is de ‘penopauze’ omkeerbaar door toediening van testosteron. Vrouwen kunnen de menopauze niet ontlopen, al leven ze nog zo gezond.

Bron:

1 https://richtlijnen.nhg.org/standaarden/seksuele-klachten

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws