05-10-2009

De kracht van Vitamine C

Antioxidanten, zoals vitamine C, kunnen beschadigde bloedvaten herstellen. Tevens zouden ze levensreddend kunnen zijn voor mensen met diabetes type 1. Bij deze vorm van de ziekte worden vaak bloedvaten beschadigd, hetgeen kan leiden tot hartziekte, nierziekte, blindheid en de noodzaak tot amputatie van ledematen.

Bij het eerste klinisch onderzoek met mensen ooit, is ontdekt dat beschadigde bloedvaten konden herstellen door hooggedoseerde injecties vitamine C en andere antioxidanten. De onderzoekers, van de Universiteit van Warwick in Engeland, willen nu de therapie gaan testen bij patiënten met diabetes type 2, de ‘variant’ van diabetes die door levensstijl veroorzaakt wordt.
Aangezien de gebruikte doses zeer hoog waren en in de aderen werden geïnjecteerd, betwijfelen de onderzoekers of de standaard in de winkel verkrijgbare vitamine-C-tabletten hetzelfde heilzame effect zullen hebben.


BRON: J Clin Endocrinol Metabol, 2009; doi: 10.120/jc.2009-0762

 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws