02-07-2018

Darmproblemen gelinkt aan PCOS

Het polycysteus-ovariumsyndroom PCOS wordt gekenmerkt door een verstoord hormonaal evenwicht, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid, diabetes en hartziekten. Maar net als veel andere aandoeningen lijkt dit te beginnen in de darm.

Vrouwen die aan deze aandoening lijden vertonen minder diversiteit in hun darmbacteriën dan gezonde vrouwen, zo blijkt uit recent onderzoek.
PCOS wordt gezien als een aandoening die hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door een verstoring van het hormonaal evenwicht, met name hoge niveaus van testosteron. Onderzoekers van de Universiteit van California in San Diego vermoeden nu dat er nog een andere factor meespeelt bij het ontstaan van deze aandoening, namelijk de diversiteit in de darmbacteriën.

Het onderzoek

Ze onderzochten monsters darmbacteriën van 73 PCOS-patiënten, en vergeleken ze met die van 48 gezonde vrouwen en van 42 vrouwen met PCOS maar dan zonder de gebruikelijke symptomen, zoals een onregelmatige menstruatie, haaruitval en acne.

De PCOS-patiënten met veel van de kenmerkende symptomen hadden een verminderde darmbacteriediversiteit. De gezonde vrouwen vertoonden de meeste diversiteit, en vrouwen met PCOS en weinig symptomen hadden meer darmbacterie-diversiteit dan de vrouwen met een ernstigere vorm van PCOS. De vrouwen met de minste darmbacteriediversiteit hadden ook hogere testosteronniveaus.

De onderzoekers zeggen bijna zeker weten wat de opeenvolging is in de ontwikkeling van PCOS, maar de aandoening zou ook kunnen beginnen met hogere testosteronniveaus die het microbioom veranderen, wat op zijn beurt van invloed is op PCOS.

Veelvoorkomende symptomen

PCOS treft tot 10 procent van de volwassen vrouwen. Veelvoorkomende symptomen zijn: meer eierstokcysten (polycysteuse eierstokken), die alleen met een echografie te zien zijn, en verhoogde testosteronniveaus, wat kan leiden tot overbeharing en een onregelmatige of uitblijvende menstruatie.
De standaardbehandeling bestaat uit het voorschrijven van de anticonceptiepil, maar op basis van de huidige inzichten kunnen prebiotica en probiotica een goed alternatief zijn.

Bron: J Clin Endocrinol Metab. 2018 Apr 1;103(4):1502-1511.
 

Uit dezelfde categorie

Leefstijlgeneeskunde in curatieve zorg

In het bericht is Dirkjan van Schaardenburg aan het woord, hij is reumatoloog en behandelt mensen met reuma en mensen met artrose. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen van je bewegingsapparaat, bestaande uit je botten, spieren, gewrichten en pezen.

Lentekriebels

Het is weer lente! In deze tijd van het jaar ervaren veel lentekriebels. De zon begint te schijnen, de dagen worden langer en de natuur komt tot leven. Dit kan leiden tot een verhoogd gevoel van energie en opwinding, wat soms wordt aangeduid als lentekriebels. Volgens...

Somber? Geef die bewerkte maaltijd de schuld

Bewerkt voedsel kan de reden zijn dat mensen zich soms licht depressief of angstig voelen. Het is niet verrassend dat hoe vaker je een bewerkte maaltijd of drankje neemt, hoe meer dagen je je somber voelt en niet lekker in je vel zit. Onderzoekers van de Schmidt...

Een hond aaien is meer dan leuk

Wees lief voor honden – dat kan je slimmer maken. Een hond aaien verhoogt de hersenactiviteit in de prefrontale cortex, waar ons denken en abstract redeneren plaatsvinden. Dit positieve effect houdt ook lang aan, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Bazel in...

Het laatste nieuws

Genen en diabetische cardiomyopathie

Cardiologen verbonden aan de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Wuhan (China) hebben de rol van het gen ZNF593-AS bij diabetische cardiomyopathie bekeken. De uitkomsten van het onderzoek suggereren het gen als behandelmogelijkheid. [1] Diabetische...

Nitraat en hart- en vaatziekten

Het idee dat nitraatrijkvoedsel het risico op het krijgen van kanker met zich meebrengt, overschaduwd de gezondheidsvoordelen van nitraat in je groenten en fruit. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Australische wetenschappers verbonden aan het Instituut voor...

Wereldmilieudag 2023

Afgelopen maandag 5 juni vierden we Wereldmilieudag (World Environment Day): de dag dat de wereld stilstaat bij de urgente kwesties waarmee onze planeet wordt geconfronteerd. Dit jaar bestond Wereldmilieudag 50 jaar en lag de focus op oplossingen tegen plastic...